Hlavní obsah

Hodím tě i s kočárem do řeky, křičel rozčilený muž na Brněnsku. Dostal podmínku

Brno

Podmínečný trest potvrdil odvolací soud muži, který začal v obci na Brněnsku běsnit kvůli pohledu na psy bez vodítka. Na lávce přes řeku Svitavu se před rokem vulgárně obořil na majitelku zvířat, kterou praštil náhubkem. Když jí přispěchala na pomoc další žena, plivl na ni a škrtil ji. Pak ještě náhubkem praštil po hlavě muže, který se jej snažil zadržet.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo před rokem v Bílovicích nad Svitavou. Muž nejprve na lávce přes řeku ženu napadl slovně.

„A to tak, že na ni křičel, ať si uváže své dva psy, kdy ji vulgárně urážel a vyhrožoval slovy: ‚Ty k* stará smradlavá, hodím tě i s kočárem do řeky a tebe a dítě utopím.‘ Pak ji drátěným košíkem uhodil do rukou, přičemž jí v důsledku toho upadl mobilní telefon,“ stojí v anonymizované verzi únorového rozsudku, kterou nyní Novinky získaly.

Když napadené přispěchala na pomoc další žena, která se snažila útočníkovi zastoupit cestu, tak na ni muž plivl, chytil ji rukama za krk, škrtil ji a tlačil k zemi. Když se agresora snažil zadržet další svědek, dostal náhubkem po hlavě.

Mladíka napadeného při opileckém večírku našli zakrváceného ve výtahu a později zemřel. Agresor dostal podmínku

Krimi

Muž u soudu přiznal, že k rozmíšce došlo, ale jeho chování podle něj nešlo hodnotit jako trestný čin a hrubou neslušnost. Výpověď napadené ženy shazoval s tím, že má sklony k dramatizaci a přehání.

Obžalovaný se dopouští jednání na frekventovaném místě a to i za použití brachiálního násilí
Adam Kafka, soudce

Připustil, že ženě vyrazil mobil z ruky, ale to prý jen proto, že nereagovala na jeho výzvu, aby si ho nenatáčela. „To ona jednala protiprávně, minimálně v režimu soukromého práva,“ hájil se. K poslednímu napadenému pak uvedl, že kdyby mu nestál v cestě, nedostal by ránu.

Odvolával se marně

Za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování muže potrestal Okresní soud Brno-venkov osmi měsíci vězení podmíněně odloženými na 2,5 roku a k tomu mu přidal pokutu devět tisíc korun. Muž se s tím nehodlal smířit a podal odvolání. Odvolací senát brněnského krajského soudu v čele s Adamem Kafkou ale nepřesvědčil.

„Obžalovaný není usvědčován pouze výpověďmi poškozených. Jedná se de facto o tři skupiny svědků, které mezi sebou neměly žádný vztah, přičemž všichni se v podstatných bodech shodují v popisu skutkového děje v tom, že to byl právě obžalovaný, který poškozené napadl nejprve verbálně, následně fyzicky,“ uvedl Kafka.

„Obžalovaný se dopouští tohoto jednání na poměrně frekventovaném místě před více osobami, a to i za použití brachiálního násilí, takže nemůže obstát odvolací námitka, že jeho jednání nevykazovalo znaky tzv. neslušnosti či nedosahovalo vyžadované stupně společenské škodlivosti,“ dodal Kafka s tím, že trest rozhodně není přísný, natož nepřiměřeně.

Rozčílený cestující házel na tramvaj v Brně kameny

Krimi

Výběr článků

Načítám