Hlavní obsah

Hlubuček z kauzy Dozimetr neuspěl u Ústavního soudu. Nelíbilo se mu, že nedostal svůj pas

Brno

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), stíhaný v tzv. kauze Dozimetr, neuspěl se svou stížností na postup státního zastupitelství . Nelíbilo se mu totiž, že mu žalobci stále nevrátili pas a on tak nemohl teoreticky cestovat. Státní zastupitelství to odůvodňovalo obavou z jeho útěku. Ústavní soud Hlubučkovu stížnost zamítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hlubuček na jednání zastupitelstva hl. m. Prahy 19. září 2019

Článek

Hlubuček je obviněný z účasti na organizované zločinecké skupině a z přijetí úplatku. Společně s dalšími lidmi se měl podle přesvědčení státního zastupitelství podílet na čachrech při obsazování důležitých pozic v pražském dopravním podniku tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Klíčovou postavou skupiny měl být podnikatel Michal Redl.

Bývalý náměstek skončil po svém zadržení v červnu 2022 ve vazbě, pak se dostal na svobodu díky šestimilionové kauci, stále však nesměl do zahraničí. Loni v červnu Hlubuček požádal o vrácení cestovního pasu.

Riziko útěku trvá

Vrchní státní zastupitelství v Praze žádost zamítlo, rozhodnutí potvrdil Vrchní soud v Praze. Žalobci argumentovali tím, že s ohledem na Hlubučkovo zázemí v cizině trvá riziko útěku.

Kauza Dozimetr může u soudu začít klidně až příští rok

Krimi

Hlubuček v postupu státního zastupitelství spatřoval porušení jeho osobní svobody, svobody pohybu, práva na ochranu zdraví či práva na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života, a proto podal stížnost k Ústavnímu soudu.

Senát se soudcem zpravodajem Josefem Fialou ale jeho argumentům nepopřál sluchu.„Uvalení vazby představuje nejintenzivnější zásah do osobní svobody obviněného před rozhodnutím o jeho vině. Oproti tomu instituty nahrazující vazbu, jako je zákaz vycestování, představují mírnější formu zásahu do základních práv a svobod. Tyto instituty tak nejsou srovnatelné,“ konstatoval Fiala.

„Stěžovatel se mylně domníval, že nejvyšší přípustná délka trvání institutu nahrazujícího vazbu, tedy délka zákazu vycestování, má odpovídat maximální možné délce omezení na osobní svobodě vazbou. Postup orgánů činných v trestním řízení považuje Ústavní soud za ústavně souladný,“ dodali soudci.

Redl je svéprávný, rozhodl soud

Krimi

Výběr článků

Načítám