Hlavní obsah

Hledaný podvodník z Čech týral na Bali krajanku. Dostal 2,5 roku

Roky pátral Interpol po Čechovi Robertu Šmídlovi (56) kvůli rozsáhlým podvodům, až ho v prosinci 2018 dopadl na Bali. Později se ukázalo, že muž během pobytu na tichomořském ostrově týral o 32 let mladší krajanku. Za to jej ve čtvrtek poslal Krajský soud v Plzni na 2,5 roku do vězení.

Robert Šmídl u soudu v Plzni v dubnu 2022Video: Patrik Biskup, Právo

Článek

Šmídl, který se v mezidobí přejmenoval a nyní vystupuje jako Angung Diesel, se hlavního líčení nezúčastnil. Podle státního zástupce dívku na indonéském ostrově v průběhu několika měsíců ponižoval vulgárními výrazy, mlátil ji, škrtil opaskem nebo shodil ze schodů.

Z obžaloby vyplývá, že Markéta K. byla v podstatě Šmídlova zajatkyně, sebral jí doklady a znemožnil jí tím vycestovat zpět do České republiky. Za týrání muži hrozilo až 8 let vězení.

Senát v čele s jeho předsedou Eduardem Wipplingerem rozhodl o nepodmíněném trestu mimo jiné i s ohledem na trestní minulost obžalovaného. „Věříme verzi poškozené, která od počátku trestního řízení popisovala skutkový děj stejně. Její výpověď rovněž koresponduje s dalšími důkazy,“ uvedl Wipplinger.

Nůž u krku, bití kabelem nebo vyhnání nahé ženy na mráz. Muž je před soudem za týrání rodiny

Krimi

Soud také zmínil vyjádření znalkyně o tom, že poškozená nemá sklony ke lhaní a nemohla si to celé vymyslet. „Poukázala také na to, že dívka byla s ohledem na svůj věk intelektuálně nevyzrálá a naivní,“ doplnil předseda senátu.

Dívka se se Šmídlem seznámila přes internet. Nabídl jí práci sekretářky na indonéském ostrově, tak za ním v roce 2017 přiletěla. „Bydlela jsem v jeho vile. Měli jsme spolu intimní styk a následně jsem otěhotněla. Rozhodla jsem se, že si dítě nechám a budu žít na Bali,“ vzpomínala Markéta K.

Podle ní se zpočátku Šmídl o vše staral. „Posléze jsem zjistila, že mi o svém životě lhal, a to zejména o tom, že je ženatý, dále o svém původu a trestní minulosti. Začala jsem se pídit po pravdě, a když to zjistil, začal být agresivní. Vzal mi mobilní telefon, doklady a peníze. Začaly hádky, které končily zpravidla tím, že mi sprostě nadával, mlátil hlavou o vanu nebo mě zfackoval,“ popisovala Markéta K. soužití se Šmídlem. Odcestovat zpět do vlasti mohla až poté, co byl obžalovaný zadržen a dodán do výkonu trestu v ČR.

Pašoval stříkačky do věznice

Šmídl už dříve prohlásil, že všechna obvinění jsou vymyšlená. „Využívala mě jen pro peníze. Pomáhal jsem finančně i její rodině. Bral jsem to jako osobní potupu,“ prohlásil muž, který si po zadržení na Bali odpykal v českém kriminále 4 roky za milionové podvody.

Soud také upozornil na to, že Šmídl nebyl zrovna vzorným vězněm. Během výkonu trestu pronášel do věznice injekční stříkačky, které odcizil v civilním zdravotnickém zařízení, kam jezdil k odbornému lékařskému vyšetření.

Rozsudek je pravomocný.

Venušiny kuličky v ústech, zalepování očí lepicí páskou. Za týrání chlapečka dostala žena podmínku

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám