Hlavní obsah

Gigantické okrádání státu a pojišťoven. Agentury podle obžaloby platily tisícům horníků místo mezd diety

K bezmála třem stovkám milionů korun se šplhá výše škody, kterou měly podle obžaloby způsobit dvě agentury dodávající pro společnost OKD (Ostravsko-karvinské doly) externí horníky. Kauzu v pondělí začal rozplétat ostravský krajský soud.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Obžalovaný Martin Pribola se svým obhájcem

Článek

O různých fíglech, jak připravit státní pokladnu o peníze na odvodech za zaměstnance, by mohli pracovníci finančních úřadů psát romány. Jeden z takových účetních triků podle obžaloby procházel agenturám obžalovaného slovenského podnikatele Martina Priboly téměř deset let.

V pondělí Pribola usedl na lavici obžalovaných, spolu s ním jsou obžalované i jeho dvě firmy CZ Bastav a VL-Tech, ve kterých působil jako jediný společník a jednatel. Obě firmy již zkrachovaly.

Místo mzdy cestovní náhrady. Bez zdanění

„Při výpočtu a výplatě mezd zaměstnancům obou společností neoprávněně vykazoval a vyplácel cestovní náhrady za fiktivní, neuskutečněné pracovní cesty z obce Tisovec na Slovensku. Přitom na Slovensku nikdy neexistovala žádná provozovna, všechny práce byly vykonávány v revíru OKD,“ píše se v obžalobě.

Dřevo, léky i herní konzole. Na zaplacené zboží čekají desítky lidí, podvodník byl obviněn

Krimi

Jak upřesnil státní zástupce Rostislav Bajger, který kauzu dozoruje, firmy využívaly toho, že z cestovních náhrad, které kromě úhrady nákladů na cestování zahrnují i stravné, samozřejmě firmy ani zaměstnanci neodvádějí daně ani pojistné.

Zaměstnanci o této formě výplaty věděli, nebo přinejmenším museli vědět z výplatních pásek, ale na tento způsob odměňování přistoupili. „V podstatě jim to bylo jedno. Dostali peníze, které jim byly slíbeny, akorát to bylo vypláceno formou cestovních náhrad. Takže byli spokojeni,“ dodal Bajger.

Chtějí mě poškodit, tvrdí podnikatel

Obžalovaný muž se hájí tím, že o pracovní cesty z jeho pohledu šlo. Vyšetřovatelům tvrdil, že firmám za celou dobu nikdo nic nevytknul, takže takový systém považoval za legální.

„Vyšetřování bylo naprosto účelové, bylo vedeno jedním směrem. Záměrem vyšetřovatele bylo mne poškodit,“ řekl Pribola v úvodu svého výslechu. Zároveň naznačil, že česká policie v jeho případě pracovala na zakázku, a označil se za oběť „vlivných finančních skupin“, aniž by tento svůj argument nějak obhájil. Řekl pouze, že problémy se soudy měl i na Slovensku, ale podařilo se mu vždy vyhrát.

Obžaloba, kterou se soud zabývá, pokrývá aktivity Pribolových agentur od roku 2010 do roku 2018. „V podstatě se bavíme o tisících zaměstnanců,“ řekl státní zástupce. Škoda způsobená českému státu na dani z příjmů fyzických osob je vyčíslena na téměř 89 milionů korun, zdravotní pojišťovny podle obžaloby přišly na pojistném o více než 63 milionů a největší škoda je vyčíslena na pojistném na sociální zabezpečení, a to na 146 milionů korun. Dohromady tedy 298 milionů korun.

Pribola je obžalován z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě, že bude odsouzen, hrozí mu vzhledem k výši škody až deset let vězení.

Jak dlouho potrvá ostravskému soudu, než případ uzavře, není zatím jasné. V kauze bude vyslechnuta řada svědků, předvoláni budou i soudní znalci. „Nemyslím si ale, že hlavní líčení bude komplikované, myslím, že do půl roku by mohlo být ukončeno,“ dodal státní zástupce.

Zboží z Číny dováželi do Česka bez placení DPH. Škoda je 1,2 miliardy

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám