Hlavní obsah

Falešní bankéři zkoušejí nový typ podvodu, znají vaše osobní data

O 450 tisíc svých a 140 tisíc firemních korun přišel během pár chvil při telefonátech s několika cizími lidmi vydávajícími se za bankéře dvaašedesátiletý muž z obce na Zlínsku. Tito zkušení manipulátoři zkoušejí nový typ podvodu, kdy důvěřivce mohou připravit o všechny úspory.

Foto: Profimedia.cz

Podvodníci zkoušejí nové finty. Ilustrační foto

Článek

„Tento podvod spočívá v tom, že osoba, která vám zavolá, zná některá data z vašich osobních dokladů, například část čísla občanského průkazu nebo vaše přesné bydliště. To v lidech vzbudí důvěru, že se skutečně jedná o pracovníka banky, v níž mají svoje peníze,“ vysvětlila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Obdobně dopadl i muž, kterému zavolal údajný pracovník banky a chtěl od něj potvrzení o tom, že si na pobočce v Brně zažádal o půjčku 250 tisíc korun. „Když muž tvrdil, že si o půjčku nežádal, a dokonce ani nebyl v Brně, bankéř mu řekl část čísla jeho občanského průkazu i přesné bydliště. Poté muži řekl, že někdo pravděpodobně zfalšoval jeho doklady a může si tímto způsobem zažádat na jeho jméno o půjčky u dalších bank, a navíc vybrat jeho úspory,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Z bankéře České spořitelny se vyklubal podvodník. Nešťastnice přišla o 300 tisíc

Bezpečnost

Po prvním telefonátu následují další

Následoval telefonát od další údajné bankéřky z jiné banky a nakonec telefonát od osobního manažera, který muži navrhl řešení, že si může s jeho pomocí převést všechny úspory z různých bank na náhradní účet u ČNB.

„Vytvořili společně „náhradní“ účet a podle instrukcí manažera převáděl muž postupně veškeré finanční prostředky na jiné účty, ze kterých se teprve měly peníze převést na ten nově vytvořený. Tentýž den večer mu přišel e-mail z jedné z jeho bank, že peníze dle jeho příkazů k úhradě nepřevedli, protože se jedná o podvod,“ poznamenala Kozumplíková s tím, že muž si poté zablokoval všechny ostatní účty a hned následující den přišel podat trestní oznámení.

Zda se kriminalistům podaří zachránit alespoň část finančních prostředků, bude jasné až v následujících dnech. Za podvod hrozí pachateli v případě jeho vypátrání až pětiletý trest odnětí svobody.

Ohraná báchorka o mořeplavci a hordách pirátů zase zabrala. Seniorka přišla o desítky tisíc

Krimi

Výběr článků

Načítám