Hlavní obsah

Exzastupitel Třeboně mlátil soka vázou do hlavy. Sebeobrana, řekl soudu. Hrozí mu deset let

Kauzu někdejšího zastupitele Třeboně Jana Lukavského (Piráti), který je obžalován z pokusu těžkého ublížení na zdraví a porušování domovní svobody, začal v pátek rozplétat okresní soud v Olomouci. Osmatřicetiletému muži hrozí až deset let za mřížemi.

Jan Lukavský u Okresního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Lukavský podle obžaloby loni 10. října přišel časně ráno opilý do bytu své někdejší přítelkyně. Ta ho sice dovnitř pustila a umožnila mu vyspat se tam, ale když ho opakovaně žádala, aby odešel, odmítl to. Žena proto požádala o pomoc známého. Ten tam dorazil okolo 10:45, Lukavského chytil do takzvané kravaty a levou ruku mu držel za zády. Takto ho „vytáhl“ na chodbu domu a poté na něj křikl: „Napočítám do tří a pak uvidíš.“

Když stisk povolil, Lukavský toho využil, otočil se a povalil ho na zem. Poté uchopil vázu dlouhou 25 cm a vážící 1,37 kg, která stála na botníku, a tou ho pak udeřil minimálně čtyřikrát do hlavy. Rány směroval do temene, spánku a na obličej. Muž pak strávil měsíc na neschopence.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jan Lukavský u Okresního soudu v Olomouci

„Vzhledem k charakteru použitého předmětu, intenzitě útoku a umístění úderů si obžalovaný musel být vědom, že mu může způsobit závažné i život ohrožující zranění, například zhmoždění mozku s možnými trvalými následky nebo ztrátu vidění,“ uvedl státní zástupce.

Lukavský u soudu vinu jednoznačně odmítl. „Známý mé přítelkyně je agresor, co mě chtěl zabít. Přitom tady vystupuje jako svědek, chudáček. Já jsem však obětí. Za to, že jsem si dal pivo, si pozvala milence, aby mě uškrtil. Je to její forma msty,“ líčil obžalovaný.

Muže, kterého vážně zranil, označil za násilníka a psychopata. Bývalou přítelkyni za duševně nemocnou, která všem jen lže. „Rozešli jsme se, ale já se později snažil vztah napravit. Kvůli dcerce. Vařil jsem, pral jsem, souložili jsme spolu, jako bychom byli partneři. Jenže když nebrala prášky, které jí předepsal lékař, byla jako vyměněná. Měla šílené stavy, hrůza,“ řekl.

Přiznal jen, že v inkriminovaný den byl opilý. „Přijel jsem, měl jsem splín ze smrti kamaráda, šel na pivo, obešel pár hospod, pak jsem jí zavolal, zda bych u ní mohl přespat, a ona souhlasila,“ prohlásil s tím, že ráno, když se probudil, mu ještě nabídla sprchu, uvařila kávu, ale pak mu najednou prý řekla, že musí vypadnout, zavolala přítele a došlo k incidentu.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jan Lukavský u Okresního soudu v Olomouci

K útoku vázou se postavil čelem. „Rdousil mě, přestával jsem vidět. Vázu jsem použil ke své obraně, abych si zachránil život. Kdybych to neudělal, dnes bych tady nestál,“ konstatoval.

Konflikt podobně popsal i poškozený s tím, že jeho jediným cílem bylo Lukavského dostat z bytu. Rozcházeli se ale v tom, jakým způsobem útočil vázou Lukavský. Ten tvrdil, že mlátil směrem za sebe. Poškozený zase vypověděl, že se při tom na sebe dívali z očí do očí.

Žena klíčovou fázi incidentu neviděla. Když se muži do sebe na chodbě pustili, odešla dovnitř bytu, aby se ona ani dcera na ně nemusely dívat. „Pak jsem uslyšela ránu, otevřela jsem dveře, viděla oba, jak tam sedí nebo klečí a všude je plno krve. Známého jsem vtáhla dovnitř, měl ránu na hlavě, dala jsem mu ručník a zavolala policii,“ pověděla u soudu.

Od bývalého přítele odešla právě kvůli jeho potížím s alkoholem. Psychické problémy prý má, ale minimální. Po rozchodu s Lukavským se její zdravotní stav výrazně zlepšil. Blízké styky od té doby podle ní neudržovali. „Od září 2023 začal chodit za dcerou, do té doby o ni zájem moc nejevil. To jsem mu umožňovala s podmínkou, že nebude opilý. Bydlel, když přijel, v karavanu, který si koupil a zaparkoval ho v Radíkově, místní části Olomouce. V osudný den byl opilý a já ho bohužel k nám pustila. To proto, že v domě bydlí starší lidé a já nechtěla dělat rozruch. Také jsem se bála, co udělá, když ho odmítnu. V takových případech dost vyváděl. Tvrzení o tom, že jsem na něj známého poštvala, považuji za absurdní,“ pověděla.

Na zábavě v Jihlavě se lísal k cizí ženě. Její muž mu rozbil čerstvě načepovaný půllitr o čelo

Krimi
Související témata:
Jan Lukavský

Výběr článků

Načítám