Hlavní obsah

Expřítelkyni brutálně ubodal, její kamarádku poslal navždy na vozík. Hrozí mu doživotí

Aktualizováno

Jsem vinnej, prohlásil ve čtvrtek u pražského městského soudu pětatřicetiletý recidivista Alexandr Klempar, který podle obžaloby ubodal svou bývalou přítelkyni a její kamarádka jeho přičiněním skončila do konce života na invalidním vozíku. Podle obžaloby jednal z rozmyslu a pomsty, což Klempar odmítl. Podle svých slov jednal v afektu. Klemparovi hrozí až doživotní pobyt za mřížemi. Stejný trest navrhuje i žalobkyně.

Alexandr Klempar u pražského městského souduVideo: Novinky

Článek

Někdejší zedník a drogový dealer Klempar podle obžaloby loni v srpnu na pražském Žižkově brutálním způsobem zaútočil na svou bývalou partnerku a matku jejich syna. Nejprve ji několikrát udeřil boxerem do obličeje takovou silou, že žena upadla na zem. Klempar si pak vzal postupně z kuchyňského dřezu tři nože a ležící ženě zasadil šestadvacet ran do obličeje, krku, boků i nohou a během útoku jí do toho ještě dupal po hlavě. Žena na místě zemřela.

Během Klemparova řádění přišla do pokoje kamarádka zavražděné, která byla shodou okolností v bytě. Klempar se na ni podle obžaloby vrhl s nožem a zasadil jí několik ran. „V důsledku protětí krční míchy se u poškozené vyvinul neurogenní šok, obrna horních a ochrnutí dolních končetin, zraněnou poškozenou, která se nemohla hýbat, volala o pomoc a prosila ho, aby u ní zůstal, protože nechce umřít sama, nechal bez pomoci ležet vedle mrtvé kamarádky,“ popisuje obžaloba. V bytě byl rovněž i sedmiletý syn poškozené, který se před Klemparovým běsněním schoval na záchod.

Obžalovaný podle spisu nakonec vzal svého devítiměsíčního syna, kterého měl spolu se zavražděnou a který byl po celou dobu obou útoků v pokoji, a z bytu jej odnesl. Cestou syna předal svému známému a chtěl se prý jet udat na policii. Ta ho ale ještě předtím zadržela.

Přítelkyni otce rozmlátil hlavu, tělo rozřezal a hodil do přehrady. Soud mu potvrdil 18 let

Krimi

Klempar je obžalován také z maření soudního rozhodnutí a vykázání, protože si během výkonu trestu, kdy kvůli drogám rok pobýval ve vězení, obstaral mobilní telefon, ze kterého více než půl roku posílal své bývalé partnerce stovky výhrůžných textových i hlasových zpráv. V těch vyhrožoval poškozené smrtí, ublížením na zdraví, zabitím jejího syna i její kamarádky, že ji připraví o všechno. Opakoval jí, že ji nenávidí, že žije jen pro pomstu a že si „za ni půjde sednout“ na doživotí.

To vše jen proto, že se s ním žena rozešla, údajně ho měla podvést, nekomunikovala s ním a odpírala mu dostatečný kontakt se synem. Vše pak vyvrcholilo výše zmíněným brutálním napadením obou žen deset dní po jeho propuštění z vězení. Kamarádka zavražděné je doživotně ochrnutá na všechny končetiny a odkázaná na pomoc jiných. Ona a pozůstalí po zavražděné požadují celkem více než desetimilionové odškodné. Státní zástupkyně pro Klempara pak navrhla doživotní trest.

„Jsem vinnej,“ prohlásil Klempar na začátku jednání. Prostřednictvím své obhájkyně nicméně odmítl, že by jednal s rozmyslem. „Zprávy psal v afektu, frustraci a bezmoci ze stresu, který ve výkonu trestu zažíval,“ uvedla Klemparova obhájkyně. Ta také dodala, že obžalovaný jednal v silném afektu a odmítá, že by vraždil z pomsty nebo že by kamarádku poškozené chtěl zavraždit coby svědka. Když se prý z afektu probral, začal údajně těžce zraněné ženě pomáhat.

Brutální vražda a uvaření těla. Soud potvrdil mučiteli výjimečný trest

Krimi

Sám Klempar pojal svou zhruba tříhodinovou výpověď poměrně ze široka, mluvil o svých předchozích odsouzeních, kdy pykal za loupežná přepadení, krádeže, nebezpečné vyhrožování nebo drogy. S poškozenou prý před jeho posledním nástupem výkonu měli pěkný vztah. „Zamiloval jsem se do ní, každý den jsem jí nosil kytičky,“ vykládal u soudu. Dodal, že ho prý poškozená i požádala o ruku. „Věřím tomu, že byla do mě zamilovaná,“ myslí si Klempar.

Následoval poměrně podrobný popis jejich různorodého vztahu, než se obžalovaný dostal k inkriminovanému dni. Ten den měl prý u sebe ani ne ročního syna, kterého měl spolu s poškozenou, a jel jí ho na Žižkov vrátit. Při předání byl údajně napaden cizím člověkem.

„Zezadu mě někdo praštil, nevěděl jsem, co se děje, neviděl jsem, kdo to je, když jsem se otočil, nabral mě kopačkou do pusy,“ tvrdil soudu obžalovaný. „Chtěl jsem… snažil jsem se na to přijít… vzpomenout si, co se tam stalo, jak je možný, že jsem ublížil i (druhé poškozené),“ vyprávěl soudu Klempar. „Nevím, jak vám mám dokázat pravdu, že nevím, co se tam stalo. Nepamatuju si absolutně na to, že bych bral tři nože,“ tvrdil.

V průběhu výpovědi ovšem měnil, co a kdy si nepamatuje. Jednou to byla doba útoku, podruhé zase něco jiného. Pak zase vykládal, že o tom, co provedl, se dozvěděl až ve vazbě. „Dva dny jsem byl absolutně mimo a nechápal jsem, co se stalo,“ prohlásil.

Partnerku ubodal před její dcerou. Recidivista z Plzně dostal za vraždu 14 let

Krimi

Výběr článků

Načítám