Hlavní obsah

Expolicista znásilnil matku a zavraždil sousedku, zastání u Ústavního soudu hledal marně

Brno

Jako zjevně neopodstatněnou smetli soudci Ústavního soudu stížnost bývalého pražského policisty, který dostal trest 28 let vězení za brutální vraždu sousedky a znásilnění vlastní matky. Muž ve stížnosti tvrdil, že verdikt stojí jen na spekulacích a domněnkách, soudci ale nenašli žádný důvod k zásahu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu

Článek

Bývalý policista byl propuštěn kvůli spáchání trestného činu, živil se pak jako taxikář. Sousedku napadl ráno 2. května 2019 v pražských Modřanech. Na šestapadesátiletou ženu zaútočil dvěma noži i dalšími nástroji. Její byt poté zapálil, aby zakryl stopy.

Už v roce 2015 napadl ve svém autě ženu, kterou škrtil, mlátil ji do obličeje a sebral jí kabelku. V roce 2018 po sexu zaútočil na prostitutku, zlomil jí nos a rdousil ji. Znásilnil také svou známou a svou matku.

Muž původně dostal jen trest za opilství, neboť podle znaleckého posudku při svém jednání nebyl kvůli pervitinu při smyslech. Odvolací soud ale verdikt zrušil, nařídil nový posudek, který pak muže označil za sadomasochistu a uvedl, že nelze prokázat, že by v době spáchání vraždy trpěl akutní intoxikací, natož toxickou psychózou. Před napadením sousedky i po něm se choval racionálně. Justice pak muže potrestala výjimečným trestem 28 let vězení a nařídila mu sexuologické léčení.

Neuspěl nikde

Expolicista, který je podle posudku sadista, se marně bránil dovoláním k Nejvyššímu soudu, a když neuspěl, podal ústavní stížnost. Senát se soudcem zpravodajem Janem Svatoněm měl však jasno.

„Souhrn provedených důkazů totiž tvořil logickou a ničím nenarušovanou soustavu vzájemně se doplňujících a na sebe navazujících důkazů, které ve svém celku spolehlivě prokazují všechny relevantní okolnosti předmětných skutků a usvědčují z jejich spáchání stěžovatele,“ stojí v rozhodnutí Ústavního soudu.

Svatoň pak ještě vrahovi vzkázal, že Ústavní soud není další obyčejnou odvolací instancí. „Stěžovatel zopakoval svou obhajobu a verzi uplatňovanou již v řízení před obecnými soudy a nesprávně předpokládá, že Ústavní soud na základě jeho ústavní stížnosti podrobí napadená rozhodnutí dalšímu přezkumu. Jeho argumentace v ústavní stížnosti je obecného charakteru a soustřeďuje se většinou na skutkové otázky, do nichž však Ústavní soud zasahuje pouze ve výjimečných případech,“ dodali soudci.

K úřední změně pohlaví by mělo stačit jen prohlášení dotyčného, doporučili odborníci

Domácí

Výběr článků

Načítám