Hlavní obsah

Evakuace v Brně. Bagr vyhrabal pumu z druhé světové války

Brno
Aktualizováno

Evakuované domy, zastavený provoz na železniční trati a omezení v dopravě. Tak vypadají opatření kvůli nálezu pumy z druhé světové války při výkopových pracích na křižovatce ulici Čelakovského a Táborská nedaleko centra Brna. Po oznámení nálezu v pondělí po poledni okamžitě vyrazil pyrotechnik, který rozhodne, jak situaci vyřešit.

Foto: Policie ČR

Policie musela kvůli nálezu pumy evakuovat bezprostřední okolí.

Článek

Podle dostupných zpráv pumu vyhrabal bagr a s obsahem lžíce ji vysypal na přistavené nákladní auto. Situace v Brně by ale neměla být tak dramatická jako nedávný nález v Litvínově.

Přesto bylo rozhodnuto o evakuaci obyvatel v perimetru 250 metrů, podle informací policie se to týkalo desítek lidí. „Pyrotechnici nyní začínají pracovat na likvidaci 100kilové letecké pumy,“ informovali policisté okolo třetí hodiny odpoledne.

„Nález pumy z druhé světové války při výkopových pracích omezuje běžný život a dopravu v Táborské ulici a blízkém okolí. Evakuujme dva přilehlé objekty, zastaven je provoz na železniční trati, na místě pracuje pyrotechnik. Dbejte pokynů policistů,“ napsali policisté na sociální síti X.

Omezení provozu železnice se týká úseku Brno-Černovice odbočka - Komárovská spojka. Podle Správy železnic je zatím omezení plánováno do čtvrt na čtyři. Vlaky tak nejezdí mezi stanicemi Brno hlavní nádraží a Brno Slatina.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nákladní vůz s vybagrovanou zeminou a pumou

Táborské ulici se musí vyhnout i řidiči a nejezdí tudy ani tramvajová linka 9. „Pro jízdu do Juliánova využijte například linky 55 a 78 ze Staré osady,“ radí brněnský dopravní podnik.

Nevyzpytatelná letecká puma u chemičky v Litvínově: Přeříznout ji trhavinou, radí expert

Domácí

Výběr článků

Načítám