Hlavní obsah

Dvacetimetrový strom pokácel muž na Plzeňsku přímo na cyklistku. Křičel jsem, byl to ale fofr, líčil u soudu

Plzeň

Šedesátiletá žena odmítla odvoz z rodinné oslavy a zamířila domů na elektrokole. Chtěla se vyhnout provozu na silnici, proto se vydala po lesní cestě. Jenže nedaleko Čemin na severním Plzeňsku na ni spadl strom, který kácel Petr Drábek. Ten se za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti teď zpovídá před Okresním soudem Plzeň-sever.

Petr Drábek stanul před Okresním soudem Plzeň-severVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Neštěstí se stalo loni v srpnu. Podle obžaloby jel tehdy 44letý Drábek do obecního lesa, kde chtěl porazit několik soušek na otop. „Kolem tři čtvrtě na šest večer ve viditelně neoznačeném lesním porostu v katastru obce Čeminy kácel strom o přibližné výšce jednadvacet metrů s průměrem kmenu šestatřicet centimetrů. Ten dopadl na cestu vedenou jako ostatní komunikace, po níž právě procházela poškozená a vedla svoje elektrokolo,“ konstatovala státní zástupkyně Jitka Úlovcová.

Padající strom ženu zasáhl, povalil na zem a ona zůstala pod kmenem zaklíněná. Podle lékařů pacientka utrpěla těžká poranění, měla otřes mozku a krvácení do mozku, pneumotorax, zlomeniny žeber, obratlů, lopatky, kotníku i ruky. Dosud podstoupila čtyři operace, další ji ještě čeká.

Drábek poškozené zaslal dopisy, zkoušel ji také kontaktovat přes její příbuzné. Před čtvrtečním soudem se znovu za svůj čin omlouval. „Je mi hrozně líto, co se stalo. Byla to nešťastná náhoda. Kdybych mohl, vezmu to zpátky,“ zdůraznil.

Seniorovi na Plzeňsku spadla na hlavu větev, skončil v bezvědomí

Krimi

Od hospodáře měl povolení kácet. V lese byl však úplně sám. Přiznal, že místo nijak neoznačil. „Na straně, kam padaly stromy a kde je příjezd do lesa, jsem zavřel závoru. Z druhé strany jsem postavil vlek s traktorem přes cestu,“ popsal obžalovaný.

Dřív, když v oblasti pracoval, nikoho nepotkal. Podle něj cestu málokdo využíval, jezdili po ní hlavně zemědělci a lesáci. Vypověděl, že před kácením se pořádně rozhlédl, ale nikoho nespatřil. „Až když strom začal padat, viděl jsem, že se tam pohybuje osoba. Křičel jsem, ať jde pryč. Byl to ale hrozný fofr,“ líčil Drábek.

Poté zahodil pilu a běžel k ženě, aby jí poskytl první pomoc. Než přijela sanitka, se zraněnou komunikoval. „Snažil jsem se, aby neupadla do bezvědomí,“ uvedl.

Z grilovačky chtěla jet radši na kole

Poškozená musela hned na operaci. „Nejhorší byla zlomenina kotníku. V prvních dnech lékaři nevěděli, jestli mi nohu nebudou muset amputovat,“ vzpomínala žena, která dodnes nemá končetinu zahojenou a chodí o berlích.

V nemocnici strávila zhruba dva měsíce, poté byla úplně závislá na péči blízkých, protože se nemohla hýbat. Jen těžko se u soudu vracela k loňské události. „Byli jsme u syna v Ledcích na grilování. Manžel mě chtěl vzít dodávkou. Ale já jsem mu odpověděla, že je hezky a pojedu raději na kole,“ vyprávěla.

Chtěla se vyhnout provozu, a tak se vydala lesem. Jenom zdálky slyšela zvuk pily, pak už ne. Nikde nebyla výstraha před kácením. Neviděla ani pracujícího Drábka. Poslední, co si pamatuje, bylo, jak vyjela do zatáčky nedaleko oplocenky. „Potom už si toho moc nevybavuju,“ sdělila.

Se slzami v očích doplnila, že ji brzy čeká další důležitý zákrok. „Kotník se nezahojil. Udělala se v něm poúrazová artróza. Takže mi ho sešroubují a už s ním nebudu hýbat. Nikam si nedojdu. Nemůžu se starat o vnoučata. Úplně se mi změnil život,“ plakala.

Žárlivý muž odpálil na sídlišti bombu. Žalobce mu navrhl vězení

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám