Hlavní obsah

Dva bratry posekal mačetou. Chtěl jejich veterány. Vrchní soud mu potvrdil 18 let

Na 18 let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci Martina Proseckého za to, že loni v polovině ledna posekal mačetou dva bratry, seniory. Potvrdil tak verdikt Krajského soud v Brně z letošního 22. května, proti kterému se obžalovaný odvolal. Hrozilo mu až 20 let.

Martin Prosecký u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Na muže Prosecký zaútočil, když se mu zhroutil plán, jak se zmocnit tří historických vozů Tatra v hodnotě 2,5 milionu, 1,9 milionu a 400 tisíc korun, které vlastnili. Znal je díky otci, který provozoval muzeum veteránů v Bystřici pod Perštejnem.

Vinu přiznal Prosecký jen částečně. Tvrdil, že napadl jen jednoho z bratrů, druhého má podle něj na svědomí jeden ze dvou jeho kompliců Karel Čermák, který poté, co byl v této kauze pravomocně odsouzen, ve výkonu trestu zemřel. U vrchního soudu se proto Prosecký domáhal mírnější právní kvalifikace, konkrétně pokusu zabití, případně loupeže nebo těžkého ublížení na zdraví, a tím i mírnějšího trestu.

„Krajský soud verzi obžalovaného, s níž přišel až po smrti Čermáka, neuvěřil. Vycházel z důkazů, které to jednoznačně potvrdily, a my jsme se s tím ztotožnili,“ řekla k rozhodnutí soudkyně olomouckého vrchního soudu Renáta Sobalová. Správná, jak dodala, je i právní kvalifikace. „Také trest je zákonný a přiměřený. Mírnější nepřicházel v úvahu,“ podotkla.

Foto: Petr Marek

Martin Prosecký u olomouckého vrchního soudu

Získat auta měli Proseckému pomoci kumpáni Čermák a David Fiala. Čermák byl již dříve odsouzen na 9,5 roku, Fiala vyvázl s podmínkou.

Útok na bratry z Vyškova, kteří měli několik vozidel právě značky Tatra doma, si Prosecký pečlivě naplánoval. Převlečený za policistu jednoho vylákal do místní části Brna Šlapanic, s tím, že tam má podepsat úřední protokol. Místo toho však muže v jednom průmyslovém areálu s Čermákem spoutali. Čermák měl seniora hlídat, Prosecký se měl dostat k vozům.

Foto: Petr Marek

Martin Prosecký u olomouckého vrchního soudu

Nakonec však oproti původnímu plánu muže „vhodil“ do kufru auta k Fialovi a odvezli ho zpět do Vyškova. Poté prohledávali dům sběratelů, a snažili se najít doklady k vozům. Nešťastníka přitom nechali ležet na dvoře. Tomu se ovšem podařilo osvobodit se a vzápětí vyhledat bratra. S ním útočníci nepočítali, mysleli si totiž, že před časem zemřel.

Když se bratři pokoušeli zavolat policii, Čermák s Proseckým je uslyšeli, a první jmenovaný po nich stříkl pepřovým sprejem a z domu utekl. Prosecký vytáhl mačetu a zaútočil s ní jako smyslů zbavený. Prvního napadeného sekl přes čelo, obličej a ruce, druhého do týlu a rukou. Jen shodou náhod bratři přežili a unikli ztrátě zraku nebo poranění mozku.

Mačeta byla podle Proseckého dárkem pro jeho sestru. Ublížit prý nikomu neměl v úmyslu. Tvrdil, že je velkým fanouškem historických vozidel a ty si chtěl pouze vzít, protože mu je jeden z bratrů před lety slíbil.

Chtěl ukrást historické tatry, majitele při tom posekal mačetou. Dostal 18 let

Krimi

Výběr článků

Načítám