Hlavní obsah

Důchodkyně přetáhla souseda lopatou. Výtržnictví, rozhodl soud

Brno

Sousedské soužití nebývá vždy jednoduché, ovšem řešením není rána lopatou. Takového poučení se dostalo důchodkyni z okrajové části Brna, která tuto zimu neunesla vyhrocený spor se soudem kvůli odklízení sněhu a soka přetáhla lopatou. U brněnského soudu za výtržnictví vyfasovala podmínku, což glosovala slovy, že je to pro ni jako trest smrti. Krajský soud jí ale ve čtvrtek podmíněný trest ponechal.

Soňa Schelleová u soudu tvrdila, že je sama obětí zlovolných sousedůVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Jak bylo zřejmé ze vzájemné interakce před soudní síní, spor mezi oběma sousedy rozhodně nebyl rozsudkem soudu vyřešen.

„Je to problémová osoba. Když nasněží, tak vezmu frézu a odklidím to. Tak to bylo i loni v prosinci. Ona vyběhla, začala nadávat, pak vzala lopatu. Mířila na hlavu, to jsem ještě vykryl a lopatu jsem jí zahodil. Pak jsem se otočil a ona mě praštila do zad. Je to zlá a zákeřná ženská,“ ulevil si napadený na chodbě soudu.

Uložený trest je pro mě jako trest smrti
Soňa Schelleová

Osmašedesátiletá obžalovaná Soňa Schelleová naopak tvrdila, že sama je obětí sousedských intrik, neboť vedle napadeného muže jí z činu usvědčoval další soused, s nímž je také na kordy. „Stačí, aby se dva lidi domluvili a hned je z vás viník, ne poškozený. Nelíbím se jim jako sousedka,“ hájila se.

„To já jsem byla napadena frézou na sníh. Jen jsem se dívala, kam soused fouká z té frézy sníh. Pak se zastavil, já myslela, že mi chce něco říct, ale on se otočil a celou mě posněžil!“ tvrdila Schelleová. Ta dostala za výtržnictví u brněnského městského soudu trest tří měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky, verdikt ale nechtěla akceptovat a podala odvolání ke krajskému soudu.

„Obvinění je od A až do Z vylhané. Pokud by soud klientku trestal, znamenalo by to pro ni společenskou likvidaci v jejím bydlišti,“ apeloval na odvolací senát ženin advokát. „Ten trest je pro mě jako trest smrti. Zhubla jsem pět kilo, a jestli to bude tak celé dva roky, tak to moje tělo nevydrží,“ dodala.

Senát v čele Jaroslavem Pálkou pohnula aspoň k tomu, že jí snížil podmínku na jeden rok. „Pokud má obžalovaná za to, že je sousedy nějak omezována ve svých právech, může se nápravy domáhat v civilním soudnictví, ale ne lopatou. Pokud by poškozeného trefila zezadu do hlavy nebo do obličeje, mohly to být jiné následky,“ uzavřel případ Pálka.

Seniora v Blížejově strhával při bleskové povodni proud, život mu zachránil soused

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám