Hlavní obsah

Důchodce z Klatov terorizoval správkyni domu. Hrozí mu osm let

Pronásledoval ji téměř na každém kroku, neustále zvonil nebo bušil na dveře jejího bytu a dožadoval se nesmyslných informací. Téměř tři roky 66letý důchodce z Klatov tímto způsobem doslova terorizoval předsedkyni výboru společenství vlastníků (SVJ) bytového domu. Žena (40) se bála vycházet z bytu a nakonec skončila u psychiatra.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté nyní seniora obvinili z trestných činů ublížení na zdraví a nebezpečné pronásledování. Hrozí mu až osm let vězení. Žena funkci ve společenství položila a i s rodinou se odstěhovala.

Policisté zatím nechtějí k případu sdělovat podrobnosti, dokud státní zástupce nerozhodne o stížnosti, kterou obviněný muž podal proti usnesení o zahájení trestního stíhání.

Podle informací Novinek měl senior ženu atakovat od poloviny roku 2019 do předloňského března. Obyvatelé domu hovoří o skutečném psychoteroru, který senior na matku dvou malých dětí vyvíjel.

Muž terorizoval sousedy, soudy neměly slitování

Krimi

„Nevyhrožoval jí sice přímo násilím, ale deptal ji psychicky. Chtěl s ní pořád něco řešit. Neustále ji otravoval s nesmysly, byl schopný u ní bouchat třeba dvacet minut v kuse,“ popisovala jedna ze sousedek.

„Když neotevřela, tak jí polepil dveře různými vzkazy nebo jí házel dopisy do schránky,“ dodala.

Podle ní chování muže postupně gradovalo. „Měl neustále pootevřené dveře bytu, aby slyšel, kdy jde paní po chodbě. Jak ji zaslechl, vyběhl třeba jen v trenýrkách, zatarasil jí cestu a dožadoval se odpovědí na nesmyslné otázky,“ pokračovala svědkyně.

„Začala být i paranoidní, že ji poslouchá v bytě. Byla z něho tak vynervovaná, že se bála vycházet ven. Došlo to tak daleko, že ji musela doprovázet známá, aby nemusela chodit sama, když například musela odvést syna do školky,“ doplnila.

Na ženu číhal senior i venku, kde po ní sprostě pokřikoval a natáčel si ji na mobilní telefon. „Dovolil si na ni, protože věděl, že její manžel pracuje v zahraničí a po většinu času není doma,“ uvedl další z obyvatel.

Soud snížil o tři roky trest muži, který léta znásilňoval družku a brutálně týral její syny

Krimi

„Využil toho, že neměla žádnou oporu. Je to konfliktní člověk, dělá schválnosti, vymýšlí si hlouposti a lidem otravuje život,“ dodal muž s tím, že důchodce sledoval i ostatní sousedy v domě.

„Třeba ve tři ráno si fotil okna, ve kterých se ještě svítilo. Nebo třeba také sledoval, kdo má jaké auto, a zapisoval si espézetky. Já sám jsem se mu snažil vyhýbat, jinak bych se asi neudržel a dopadlo by to špatně,“ líčil dále muž.

Dodal také, že se všem v domě ulevilo, když důchodce na konci loňského roku byt prodal.

Trpěla úzkostmi

Znalkyně potvrdily, že se chování obviněného na zdraví poškozené výrazně podepsalo. „Rozvinula se u ní úzkostně-depresivní porucha, která se projevila například děsivými sny či záchvaty paniky,“ upozornila psychiatrička.

„Trpěla úzkostmi, které přenášela na své děti a kvůli kterým začala užívat prášky na uklidnění a musela vyhledat odbornou lékařskou pomoc,“ dodala lékařka s tím, že se jedná o duševní poruchu, která odpovídá těžké újmě na zdraví.

Sám obviněný muž se hájil snahou jednat s předsedkyní výboru SVJ úředně a pokoušel se ji kontaktovat prý jen ve věcech, které již nesnesly odkladu, a vynutit si to, na co má podle stanov společenství jako majitel bytové jednotky právo.

Obviněný důchodce vyhrožoval s nožem v ruce

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám