Hlavní obsah

Dozorce v Ostrově měl mučit vězně paralyzérem na genitáliích. Další bachaři tomu přihlíželi

Loni v říjnu dostal Josef K. ve vězení v Ostrově nad Ohří kázeňský trest a měl být umístěný na samotku. Do takzvané díry se 44letému vězni ale zřejmě moc nechtělo, a tak začal simuloval kolaps. To zřejmě namíchlo dozorce Petra Kubíka (60), který vůči vězni podle obžaloby použil taser, přičemž mu ho přiložil i na genitálie. Případ z loňského října začal ve středu rozplétat Okresní soud v Karlových Varech.

Obžalovaní dozorci u Okresního soudu v Karlových VarechVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

„Obviněný Kubík v rámci služby na uzavřeném oddíle pro výkon kázeňských trestů bezdůvodně užil elektrický paralyzér proti odsouzenému, který ležel na podlaze a předstíral zdravotní indispozici,“ uvedl státní zástupce Roman Šustáček, podle nějž vězeň fyzicky i duševně trpěl.

Za zločin mučení a jiné nelidské a kruté zacházení hrozí dozorci až osm let za mřížemi.

Společně s Kubíkem usedli na lavici obžalovaných ještě další tři dozorci, kteří jednání svého kolegy přihlíželi a nijak mu v něm nezabránili. Za zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestnému činu je soud může poslat do vězení až na pět let.

Všichni čtyři obžalovaní odmítli vypovídat. Soudu sdělili pouze údaje ke svým osobním poměrům.

Bachaři zbili vězně. Obhajobu, že krotili agresora, soud odmítl a potvrdil podmínky

Krimi

Šustáček popsal, že dozorce přiložil odsouzenému Josefu K. taser na hrudník a poté na genitálie. Zasáhl ho celkem šesti výboji, přičemž jeden trval nejméně pět vteřin.

„Poškozený v té době nepředstavoval žádné nebezpeční, kdy se choval bez jakékoliv agrese, a nebyl tedy důvod pro použití donucovacího prostředku,“ upozornil Šustáček.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaní dozorci u Okresního soudu v Karlových Varech. Zleva Petr Zralý, Petr Kubík, Petr Roškot a Miroslav Ráž.

Podle znalců způsobilo použití paralyzéru silnou lokální bolestivost, zejména pak v zasaženém šourku. „Takovým jednáním došlo k zásahu do osobních práv poškozeného,“ konstatoval žalobce.

Dalším třem dozorcům Šustáček vytkl, že krutému zacházení se znaky mučení nečinně přihlíželi. „Muselo jim být jasné, že poškozenému takovéto jednání může způsobovat silné psychické útrapy a bolesti v zasažených oblastech,“ uzavřel státní zástupce.

Poškozeného na samotku, kde mělo k mučení dojít, přivezla sanitka z ošetřovny v jiné části areálu. Podílel se na tom i vězeň Jakub Kretovič, který u soudu vypovídal jako svědek.

„Zavolali mi dozorci, abych ho vytáhl z auta ven, že se ho nechtějí dotýkat. Nehýbal se a silně páchl. Chytil jsem ho v podpaždí a dotáhl na zem před samotku,“ vypověděl Kretovič. Ten se prý až později dozvěděl, že se měli dozorci na vězni vyřádit.

Soud bude pokračovat výslechem poškozeného, znalců a dalších svědků.

Bachaři zavřeli vězně do díry. Podle soudu svévolně

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám