Hlavní obsah

Dotace za covidu brali i hoteliéři, kteří ubytovávali. Ministerstvu to bylo fuk

Účelem dotace měla být pomoc státu hoteliérům, kteří během covidové pandemie nemohli ubytovávat. Přesto na ni dosáhli i podnikatelé, kteří na základě výjimky ministerstva zdravotnictví ubytovávat mohli a jimž kšefty jen kvetly.

Obžalovaný hoteliér Stanislav Svičarský u tachovského soudu letos v březnuVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Umožnilo jim to ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které si podmínky pro získání státního příspěvku vyložilo po svém. Vyplynulo to během hlavního líčení se Stanislavem Svičarským (49), který stojí před tachovským soudem za to, že měl od státu podvodně vylákat přes dva miliony korun jako dotaci na zmírnění následků covidových restrikcí v cestovním ruchu.

Podle obžaloby Svičarský v žádosti uvedl, že z důvodu vládních nařízení během pandemie měl svůj hotel Garni v Tachově zavřený, ačkoliv ve skutečnosti za úplatu ubytovával agenturní dělníky, což tehdy povolovala výjimka ministerstva zdravotnictví.

Přestože se MMR připojilo do trestního řízení s nárokem na náhradu škody vůči obžalovanému, jeho zástupce Roman Birkáš v úterý před soudem řekl, že o dotace mohli žádat i podnikatelé, kteří ubytovávali osoby, na něž se vztahovala výjimka z vládního nařízení.

Polské seniory bezostyšně okrádají covidoví podvodníci

Evropa

I když v podmínkách dotačního programu bylo jasně stanoveno, že státní příspěvek bude poskytnut pevnou částkou na pokoj za dobu, kdy byla ubytovací zařízení v důsledku vládou přijatých opatření uzavřena, nebyl podle Birkáše důvod z tohoto výčtu žadatelů o dotaci vynechat ubytovací zařízení, která mohla být otevřená.

Na dotaz státní zástupkyně Jany Fišerové, jak jde dohromady takový postup, kdy se dotovaly i pokoje, které byly obsazené a placené ubytovanými osobami, s účelem dotačního programu, Birkáš odpověděl, že covidové restrikce měly negativní dopad na veškerá ubytovací zařízení. „A výše dotací byla tedy pro každého stejná, nebo se to nějak rozlišovalo právě z důvodu, že ne všichni měli možnost dál ubytovávat?“ navázala žalobkyně další otázkou.

Podle Birkáše nikdo nezkoumal, co se v covidovém období v ubytovacích zařízeních dělo. „I kdyby byla jejich kapacita plně naplněna, nikdo by to neřešil. Kontroloval se pouze doložený certifikát o třídě a kategorii, zda odpovídá počet pokojů a jestli žadatel poskytoval ubytovací služby i před covidem,“ vysvětlil ministerský úředník.

Škodu žádají z opatrnosti

Rozpor v tom, že vše mělo být v pořádku, ale zároveň se ministerstvo přihlásilo s nárokem na náhradu škody za poskytnutou dotaci, Birkáš vysvětlil tím, že jde o standardní postup. „Pokud je vedeno trestní řízení, vždycky stanovujeme částku poskytnuté dotace jako škodu, kdyby se skutečně na něco přišlo a bylo něco porušeno,“ dodal svědek.

Sám obžalovaný podnikatel před soudem tvrdil, že měl propad zisku, když před covidem ubytovával například sportovce za 600 korun za lůžko a poté v době covidu agenturní dělníky za 160 korun. „Řekli jsme si, že je vytáhneme z těch hnusných ubytoven a necháme je u nás za daleko méně peněz, než bychom účtovali normálním hostům,“ prohlásil Svičarský.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků.

Miliardy létaly na všechny strany. NKÚ popsal rozhazování státu za covidu

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám