Hlavní obsah

Dorazil ozbrojen na brněnskou fakultu. Po psychiatrickém zkoumání musel odevzdat sedm zbraní i průkaz

Brno

Mladý muž, který v lednu dorazil na den otevřených dveří Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně ozbrojený, „již není držitelem zbraní ani zbrojního průkazu“. Novinkám to řekl bez dalších podrobností mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Muže tehdy z prostor univerzity vyvedli strážníci.

Foto: archiv MUNI

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Článek

Přinesenou zbraň vlastnil legálně, ale choval se neklidně. Nervózní mladý muž byl v aule společně s dvěma stovkami lidí. Událost se stala jen pár týdnů po tragické střelbě v Praze, kde student na filozofické fakultě zabil 14 lidí.

Vyšetřování neprokázalo, že by ozbrojený muž z brněnské pedagogické fakulty plánoval jakýkoliv násilný čin. Ani při návštěvě fakulty se nechoval vůči ostatním agresivně, nevyhrožoval násilím.

Jeho duševní stav nicméně po události velmi podrobně zkoumali lékaři. Podle informací Novinek dospěli k závěru, že není způsobilý k tomu, aby byl držitelem svých sedmi zbraní či zbrojního průkazu. Proto je musel odevzdat, čímž je celá věc ze strany policie uzavřena.

Mladík s nabitou pistolí přišel na den otevřených dveří brněnské pedagogické fakulty

Krimi

Nebyl úplně v pořádku

Muž je dlouholetým držitelem zbrojního průkazu skupiny E. Jeho držiteli jsou osoby, které vlastní zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Mladík vlastnil sedm zbraní různých ráží, které si ale po lednové události převzala z preventivních důvodů do úschovy republiková policie.

Strážníky požádalo v lednu o pomoc přes tísňovou linku 156 vedení fakulty. „Identifikovala jsem osobu, která se chovala nestandardně. Byly tam nekoherentní pohyby, neklidné pohyby, rychlé pohyby rukama. Celou situaci jsem vyhodnotila tak, že ten člověk není úplně v pořádku,“ uvedla k události děkanka Simona Koryčánková.

Novela zbraňového zákona prošla prvním čtením

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám