Hlavní obsah

Dobrovolníky z ukrajinské sbírky napadli v centru Prahy rusky mluvící cizinci

Praha

Na Staroměstském náměstí v Praze došlo v sobotu ke střetu mezi dvěma skupinami cizinců. Dobrovolníky, kteří u stánku vybírali peníze pro Ukrajinu, napadli rusky mluvící lidé. Celou věc prověřuje policie.

Foto: Twitter/@intermarium24

Potyčka cizinců na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Na incident upozornilo na sociálních sítích video jednoho z dobrovolníků, kteří u stánku s názvem Prague Maidan vybírali peníze pro Ukrajinu. Vrhnout se na ně měla skupina mužů a žen, kteří hovořili rusky. Muž na videu v jednu chvíli německy s ruským přízvukem říká, že je Němec.

Policie potvrdila, že na Staroměstské náměstí ke konfliktu dvou skupin cizinců vyjížděla. „Kriminalisté zjišťují veškeré okolnosti této události. Prověřují, co se na místě stalo. Nikdo nebyl omezen na osobní svobodě, ani zadržen,“ řekla Novinkám mluvčí Policie Eva Kropáčová.

Bili se deštníkem

Z videa je patrné, že se potyčka odehrála u stánku, který patří organizaci, jež v Česku působí na podporu Ukrajiny a vybírá pro ni peníze. Lidé, kteří se do rvačky zapletli, na sebe křičí rusky či ukrajinsky, bijí se deštníkem. Posléze je poničený i samotný stánek.

Na sociálních sítích následně údajná účastnice celé šarvátky pod přezdívkou No name ukrajinsky napsala: „Bojovala jsem s ruskou ženou v centru Prahy. V prasklinách telefonu je krev, bílá košile je od krve.“

„Začal jsem natáčet a říkám, že podporovat Rusko v Česku je zločin. Pak se ke mně naklonily dvě tety. Řekl jsem, jděte sakra odsud. Jedna z nich praštila naší českou paní, která byla zcela v klidu, do hlavy. A český chlapec byl chycen jiným mužem, který řekl, jak je Rusko dobré v našem zabíjení,“ uvedl další příspěvek na sociální síti X.

Norsko do země nevpustí ruské turisty

Evropa

Výběr článků

Načítám