Hlavní obsah

Dívku při procházce v Jeseníkách uštkla zmije

Krnov/Vrbno pod Pradědem

V drama se o víkendu proměnila rodinná procházka v okolí Vrbna pod Pradědem. Dívku (18) totiž při chůzi po lesní cestě uštkla do nohy zmije. Mladá pacientka tak místo obdivování krás Jeseníků skončila na jednotce intenzivní péče nemocnice v Krnově.

Foto: SZZ Krnov

Zmije obecná

Článek

„Dívka znenadání ucítila bolest, jako by ji něco bodlo do nohy. Podívala se k zemi a zahlédla v pohybu menšího hada s klikatou čárou na hřbetě,“ popsal zranění mluvčí krnovské nemocnice František Kuba.

Dodal, že svědkům nehody bylo hned jasné, že dívku uštkl had a potřebuje proto akutní lékařskou pomoc. Přivolali záchranáře, kteří ji ošetřili a převezli do krnovské nemocnice.

Měla štěstí

Tam ji umístili na jednotku intenzivní péče dětského oddělení. Pacientka měla v místě hadího kousnutí na vnitřní straně nohy zvětšující se otok. Měla štěstí, jelikož se, jak řekla, jednalo o menšího hada a jedu se do rány dostalo jen málo. Hlavní reakcí těla na zmijí jed byla nevolnost a bolesti břicha,“ řekl mluvčí.

Jedovatí hadi budou kvůli globálnímu oteplování zřejmě masově migrovat

Věda a školy

Lékaři si podle něj nechali dívku v nemocnici na pozorování. „Léčba podáním antihistaminik a kortikoidů byla úspěšná. Po třech dnech byla propuštěna do domácího ošetřování,“ doplnil Kuba.

Uvedl, že šlo o první letošní uštknutí zmijí na Krnovsku a Bruntálsku. A i když mělo šťastný konec, upozornil, že by člověk měl být při pohybu v přírodě připraven na setkání s hadem, aby v případě uštknutí na něj dokázal správně zareagovat.

Vyplatí se proto mít v mobilu nejen číslo tísňové linky 155, ale i kontakty na toxikologické informační středisko 224 915 402 nebo 224 919 293, kde specialisté na otravy poskytují konzultace lékařům i laické veřejnosti.

„Uštknutí zmijí obecnou není v Česku příliš časté. Dochází k němu v řádu desítek případů ročně. Každé kousnutí zmijí navíc neznamená vždy intoxikaci,“ uvedl vedoucí lékař toxinologického centra Jiří Valenta.

Na dětském hřišti v Berouně lezl metr dlouhý had

Domácí

Suché kousnutí

Podle odborníků zmije častěji před člověkem uteče, než že by do jeho těla vypustila jed. A asi ve čtvrtině případů útoku na člověka použije takzvané suché kousnutí, to znamená bez vypuštění jedu.

Častěji kousne člověka užovka hladká, ta ale naštěstí nemá v zubech jed. Lékaři radí, že je pro ně výhodou, pokud se svědkům podaří útočícího hada vyfotit, protože zmije a užovky si lidé mohou kvůli podobnosti splést.

Podle lékaře Valenty jsou po uštknutí zmije patrné dvě drobné ranky po jedových zubech. Většinou jsou bolestivé a někdy lehce krvácející. Od sebe jsou vzdáleny asi osm až dvanáct milimetrů podle velikosti hada. Může se také stát, že se zmije nezakousne oběma jedovými zuby a na kůži se objeví jen jedna ranka, případně škrábnutí.

Maximum do 48 hodin

„Pokud dojde alespoň k minimálnímu vstříknutí jedu, rána je bolestivá a její okolí začne otékat. Otok může postupovat a později bývá doprovázen zduřením místních lymfatických uzlin, bolestí a pocitem napětí v končetině. Maxima většinou dosahuje do osmačtyřiceti hodin,“ vysvětlil vedoucí lékař toxinologického centra.

Prvními příznaky intoxikace zmijím jedem bývá nevolnost, zvracení, pocení, zvýšená teplota a žízeň, k tomu se mohou objevit bolesti břicha a průjem. V závažnějších případech dochází k poklesu krevního tlaku, selhávání oběhového systému, případně ke ztrátě vědomí. Nebezpečnější může být prudká alergická reakce na některé složky jedu zmije obecné. K závažné reakci organismu, která ohrožuje základní životní funkce, dochází jen vzácně.

Muže v Budějovicích vyděsil oranžový had. Nad ránem se mu plazil po pokoji

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám