Hlavní obsah

Dívku, která v Domažlicích pobodala dva spolužáky, zpacifikovali učitelka a ředitel

Domažlice

Jen díky včasnému zásahu učitelky a ředitele neskončil vážnějšími následky úterní ranní útok třináctileté dívky na domažlické základní škole, která nožem pobodala dva spolužáky. Napadené děti utrpěly zranění, lékaři je ale už propustili do domácí péče. Drama se odehrálo krátce před osmou hodinou ranní.

Tiskový brífink po útoku v Domažlicích, mluví ředitel školy Ivan RybárVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Podle informací Novinek kantorka, která měla dozor na chodbě v prvním patře, okamžitě zasáhla a dívku zpacifikovala. Do třídy dorazil také ředitel školy Ivan Rybár. „Vyběhl jsem nahoru, kde už probíhala komunikace s dotyčnou,“ líčil. Bližší informace k průběhu útoku i zásahu však nechtěl specifikovat, protože se jedná o nezletilou osobu.

Incident se stal na základní škole v Komenského ulici. Krajský policejní šéf Petr Macháček na tiskovém brífinku uvedl, že oznámení o události přijali krátce před osmou. V 8.06 už na místě byla první hlídka, v 8.08 pak další.

Jak Novinky zjistily, útočila třináctiletá dívka. Chvilku stála před 8.C, pak vběhla dovnitř a pobodala dva žáky. „Syn mi řekl, že holčina nečekaně vlítla do třídy a zaútočila nožem. Byl to masakr. Byla úplně vyšinutá,“ popsala matka přímého svědka. Dvě dívky hned běžely pro učitele.

S nikým se moc nebavila. Jestli měla dva kamarády, tak to bylo moc.
spolužačka

Rychlou reakcí zabránili dalším zraněním

Macháček i místostarosta města Viktor Krutina (Piráti) bleskovou reakci ocenili. Podle Krutiny jenom díky tomu nedošlo k dalším zraněním.

Zdravotníci ošetřili dvě napadené děti. „Kluka zasáhla do břicha a spolužačku do zad. Byli to její bývalí spolužáci, protože kvůli špatnému prospěchu propadla a zůstala v sedmé třídě,“ upřesnila Novinkám žákyně ze sousední třídy. Podle ní byla útočnice spíše samotářská. „S nikým se moc nebavila. Jestli měla dva kamarády, tak to bylo moc,“ dodala.

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) konstatoval, že zranění naštěstí nebyla vážná. Sanitky odvezly děti do Domažlické nemocnice. „Po následném ošetření na urgentním příjmu byly obě nezletilé osoby propuštěny do domácí léčby,“ doplnil.

Ředitel školy dále sdělil, že pedagogové v minulosti s dívkou pracovali, nejednalo se však o šikanu. Neměla ani problémy s drogami.

Případem se zabývají kriminalisté. Motiv je zatím předmětem vyšetřování. „Událostí se zabýváme pro podezření ze spáchání násilného trestného činu, respektive činu jinak trestného,“ napsali policisté na sociální síť X. Jejich krajský ředitel Macháček na tiskovém brífinku nespecifikoval, o jaký čin se konkrétně jedná, jak k němu došlo ani věk útočnice. Na škole pomáhali krizoví interventi i psychologové.

Pokud bude dívka v pořádku, škola by ji měla přijmout zpět

Policisté dívku zadrželi. Pravděpodobně už podstoupila psychiatrické vyšetření. „Musíme provést řadu výslechů a dalších procesních úkonů,“ nastínil Macháček. Podle něj utrpěly děti trauma.

Rybár nedokázal odpovědět na to, zda se dívka na školu vrátí. „Jestliže bude v pořádku, nemám zákonný prostředek ji nepřijmout zpět,“ vysvětlil. Policejní šéf dodal, že už jsou kvůli případu v kontaktu s orgánem sociálně-právní ochrany dětí.

Na incident už mimo jiné reagoval ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Násilí ve školním prostředí je zcela nepřijatelné. S domažlickými kolegy jsme ve spojení a jsme připraveni jim poskytnout veškerou podporu,“ slíbil na sociální síti X.

Dívka na ZŠ v Domažlicích pobodala dva spolužáky. Byla úplně vyšinutá, popsal svědek

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám