Hlavní obsah

Dívka ze Zlína zveřejnila intimní fotografie svého kamaráda. Chtěla se mu pomstít za lži

Až na tři roky může skončit ve vězení teprve osmnáctiletá dívka ze Zlína, která se rozhodla pomstít svému kamarádovi. Bez jeho vědomí se nabourala do jeho sociálních sítí, vyhledala v nich jeho intimní fotografie i videa a poté je zveřejnila a rozeslala jeho rodičům, přátelům a dalším známým.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dívku jsme v těchto dnech obvinili z trestných činů porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí a neoprávněného přístupu k počítačovému systému i neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Do soukromého účtu svého kamaráda na sociální síti dívka neoprávněně vstoupila letos v únoru.

„Přečetla si jeho interní komunikace, našla v nich intimní fotografie a videa a následně je zveřejnila a rozeslala lidem, které měl mladý muž ve svých kontaktech. V případě odsouzení by mohla dívka strávit za mřížemi až tři roky,“ poznamenala mluvčí.

Studie ukázala, že některé děti kontrolují oznámení z aplikací na mobilu i 498krát denně

Dítě a rodina

Oba mladí lidé se přitom ještě koncem loňského roku přátelili, znají se totiž podle policie od dětství.

„Mezi dívkou a třiadvacetiletým mužem ale došlo koncem loňského roku k nepříjemné situaci, která ukončila jejich přátelství. Dívka se v následujících týdnech dozvěděla, že o ní její kamarád mezi svými známými roznáší pomluvy a nepravdy. Rozhodla se proto, že si to ověří a využila toho, že se z jejího počítače v minulosti přihlašoval do své sociální sítě,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Nahé snímky kamaráda poslala 28 lidem

Poté, co zneužila jeho přihlašovací údaje, pročetla si jeho interní komunikace a zjistila, že o ní skutečně šíří lži.

„Rozhodla se pro pomstu a rozeslala celkem osmadvaceti lidem intimní fotografie a videa, které zachycovaly muže a jeho bývalé přítelkyně v různých sexuálních pozicích. Když muži volali jeho známí a rodinní příslušníci, proč jim posílá takové fotografie, rozhodl se podat trestní oznámení. Kdo fotografie rozeslal, nevěděl,“ sdělila Kozumplíková.

Kriminalisté záhy odhalili pachatelku, a ta se ke svému jednání přiznala. „Je důležité si uvědomit, že veškerá komunikace, ať už na sociálních sítích nebo v SMS zprávách, či e-mailech, je vždy soukromá a její zneužití či zveřejnění bez vědomí majitele je trestné. To se týká i soukromých fotografií nebo videí,“ upozornila na závěr policejní mluvčí.

Sociální sítě, které patrně ani neznáte

Internet a PC

Výběr článků

Načítám