Hlavní obsah

Dívce, která po střetu s tramvají přišla o nohu, zastavil krvácení strážník páskem od kalhot

Strážník městské policie v Praze byl v úterý svědkem nehody tramvaje, která v Hartigově ulici srazila mladou dívku. Ta při nehodě utrpěla devastující poranění na noze. Díky rychlé pomoci strážníka, který jí s pomocí pásku od kalhot zaškrtil místo s masivním krvácením, přežila.

Foto: Mapy.cz

Ulice Hartigova na pražském Jarově

Článek

Nehoda se stala před osmou hodinou ranní v žižkovské části Jarov. Mladou dívku tam srazila tramvaj, pod kterou zůstala zaklíněná. Strážník celou nehodu viděl, přiběhl a dívku zpod soupravy vytáhl.

Během toho si všiml, že má dívka devastující poranění na noze. „Na zastavení masivního krvácení použil pásek od kalhot a ověřil, že záchranná služba již jede na místo,“ uvedla mluvčí městské policie Jiřina Ernestová.

Ke strážníkovi a zraněné dívce se následně začali sbíhat další lidé. Strážník jednoho muže instruoval, jak utahovat provizorní škrtidlo, a z přinesené autolékárničky pak použil gumové škrtidlo. „Dívku, která byla v šoku, strážník uklidňoval, pokládal ji do polohy co nejvíce omezující proudění krve a snažil se, aby pro ni bylo zranění co nejméně viditelné,“ dodala Ernestová.

Tramvaj v Praze srazila dívku, přišla o nohu

Krimi

Záhy k nehodě dorazila hlídka státní policie, která dívce přiložila turniket určený k zastavení masivního krvácení. V podobných případech jde přitom o vteřiny, zraněný člověk může rychle vykrvácet, ztratit vědomí a zemřít.

Záchranáři uvedli, že dívka byla při jejich příjezdu při vědomí, s ohledem na vážná zranění ji ale lékař uvedl do umělého spánku a následně byla převezena do nemocnice na anesteziologicko-resuscitační oddělení. „Utrpěla ztrátové zranění na dolní končetině,“ sdělila mluvčí Jana Poštová s tím, že dívce je kolem patnácti let.

O tom, že strážník po práci pomáhal u vážné nehody, se vedení městské policie dozvědělo náhodou. Příčinami dopravní nehody se zabývají dopravní policisté.

Na muže na zastávce v centru Prahy spadla římsa. Na místě zemřel

Krimi

Výběr článků

Načítám