Hlavní obsah

Dezorientovaní houbaři. Během jednoho dne se na západě Čech ztratili hned tři

Dva houbaři a jedna houbařka se ve středu během dne ztratili v lesích v Karlovarském kraji, když přestali nad hojnou úrodou hub vnímat, kam vlastně v lese šli a kde se aktuálně nacházejí. Jednoho z nich dokonce hledal ve tmě policejní vrtulník s termovizí.

Foto: Dalibor Marounek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kolem sedmé hodiny večer bylo přijato oznámení o ztraceném 76letém houbaři, který byl v dopoledních hodinách na houbách se svou rodinou u obce Třebeň na Chebsku,“ sdělila mluvčí karlovarské krajské policie Zuzana Churaňová s tím, že se muže nejdříve pokusili marně hledat příbuzní. Senior u sebe ale neměl telefon, takže to bylo marné.

A tak do pátrání nastoupilo šestnáct policistů, pětatřicet hasičů a tři pátrací psi. „Do akce byl zapojen i vrtulník s termovizí,“ doplnila mluvčí. “

Muž byl nalezen po více než třech hodinách, mírně podchlazen a dehydrován. Byl předán do péče záchranářům a poté byl odvezen domů zpět ke své rodině,“ popsala zdárný konec pátrání Churaňová.

FOTO: Rostou! Jaké houby je teď možné najít v českých lesích

Domácí

První středeční oznámení o bloudícím houbaři ovšem přijali policisté v operačním středisku již krátce před čtvrtou hodinou odpoledne. „Muž ve věku 71 let uvedl, že je někde poblíž obce Čirá na Sokolovsku na houbách a ztratil se. Na místo vyjeli policisté společně s hasiči, kteří muže v pořádku nalezli a předali do péče záchranářům,“ konstatovala policejní mluvčí .

O dvě hodiny později volala na tísňovou linku žena, která oznámila, že se ztratila na houbách u Velkého Rybníku na Karlovarsku. „Policisté ženu navedli dle mapy na cestu, která ji dovedla k silnici, kam se potřebovala dostat,“ poznamenala Churaňová.

Policie radí, jak se dopředu na hledání hub připravit, aby podobných případů nepřibývalo. „Před cestou do lesa raději dopředu počítejte s náhlou změnou počasí, únavou, zhoršením zdravotního stavu nebo s možností úrazu,“ radí mluvčí.

„Řekněte svým blízkým, kam a na jak dlouho jdete. Vezměte si s sebou dostatek tekutin, nejnutnější léky, vhodný oděv, nabitý mobilní telefon nebo alespoň píšťalku na přivolání pomoci,“ doplnila Chraňová s tím, že v nejhorším je vždy možné zavolat na linku 158.

Senior z Písecka se nevrátil z hub. Našli ho po čtyřech hodinách podle slabého pískání

Krimi

Kde aktuálně rostou houby? Kam vyrazit a co s sebou

Lifestyle

Výběr článků

Načítám