Hlavní obsah

Dětský domov okradla o miliony. Peníze posílala neexistujícímu námořníkovi

Plzeň

Naletěla podvodníkovi vydávajícímu se za důstojníka amerického námořnictva a postupně mu poslala přes sedm milionů korun. Padly na to její úspory, brala si půjčky a nakonec okradla o peníze i svého zaměstnavatele.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Květa Holmanová před soudem

Článek

Bývalé ekonomce Dětského domova v Trnové na severním Plzeňsku Květě Holmanové (66) potvrdil v úterý Krajský soud v Plzni za zpronevěru čtyřletou podmínku s dohledem probačního úředníka. Součástí již pravomocného rozsudku je i povinnost nahradit způsobenou škodu 6 ,5 milionu korun.

Nebyla to úplně moje chyba

„Strašně moc toho lituju, ale nebyla to úplně moje chyba. Všechno vrátím do koruny,“ soukala ze sebe v jednací síni obžalovaná žena.

Podle státní zástupkyně zneužila postavení ekonomického pracovníka a od října 2022 do srpna 2023 postupně v desítkách případů převedla z účtů dětského domova statisícové částky. „Peníze pak použila pro svoji potřebu,“ dodala žalobkyně.

Účetní zpronevěřila hasičům statisíce, penězi podporovala chovanku dětského domova

Krimi

Soud upozornil na vysokou společenskou škodlivost jednání obžalované ženy, když zmínil především to, že svůj čin měla promyšlený, páchala trestnou činnost po delší dobu a způsobila značnou škodu.

Že nakonec Holmanová ve vězení neskončila, soud zdůvodnil především její dosavadní bezúhonností a možností splácet škodu. „Uložený trest je dostatečný a vystihuje specifikum této věci, kdy je prioritou v co nejkratší době vrátit peníze poškozenému subjektu, zvlášť když se jedná o dětský domov,“ uvedl předseda senátu Eduard Wipplinger.

V této souvislosti upozornil na to, že v průběhu trestního řízení byl obžalované zajištěn nemovitý majetek právě za účelem náhrady škody. Jedná se o dva byty v Plzni a jeden v Železné Rudě.

„Vydobyla si u mě důvěru“

Podle ředitelky dětského domova Heleny Tiché pracovala obžalovaná v zařízení přes tři roky. „Nejprve to bylo na pozici vedoucí provozu a poté ekonomky. Nastoupila jako záskok za mateřskou. Je to starší žena s dlouholetou praxí. Vždycky říkala, že jí všechno musí sedět na halíř. Vydobyla si u mě důvěru. O to větší pak bylo mé zklamání,“ řekla Novinkám Tichá.

Láska na dálku s „inženýrem“ v nesnázích stála ženu 1,2 milionu

Krimi

Vše se provalilo loni v srpnu, kdy Holmanové končila pracovní smlouva. Začalo to požárem, kdy za dosud nevyjasněných okolností shořela kancelář Holmanové. Oheň zničil veškeré vybavení místnosti včetně účetních dokladů a počítačového serveru. Tři dny po požáru Holmanová převedla z konta domova dalších 700 tisíc korun.

„Po upozornění banky jsme začali pátrat do minulosti a zjistili další podezřelé finanční transakce. Už jsme také měli určité podezření, když paní Holmanová nebyla příliš ochotná zaučovat svoji nástupkyni,“ dodala ředitelka domova.

Foto: Hasiči

Požár zcela zlikvidoval zařízení kanceláře

Požár stále v šetření

Obžalovaná žena se později policistům ke zpronevěře přiznala. Ale odmítla, že by kancelář zapálila a snažila se tak zamést stopy. Okolnosti vzniku požáru kriminalisté stále prověřují. „Nikdo zatím nebyl obviněn,“ reagovala na dotaz Novinek policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Dětský domov má kapacitu 35 míst a umístěny jsou zde děti od jednoho roku do šesti let z rodin, kde nastala mimořádná životní situace. Jeho zřizovatelem je Plzeňský kraj, který také dotuje veškeré náklady na provoz, což je ročně okolo 30 milionů korun.

Ekonomka zpronevěřila škole dva milióny

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám