Hlavní obsah

Deset let za napadení bývalé manželky

Právo, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Na deset let do vězení poslal v pondělí Krajský soud v Plzni Petra Moronga (40) z Rozvadova na Tachovsku za pokus vraždy své bývalé manželky Petry (33). Rozsudek není zatím pravomocný, neboť si obě strany ponechaly zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Podle žalobce P. Morong napadl 23. října loňského roku kolem patnácté hodiny odpoledne ve svém bytě v Rozvadově v afektu žárlivosti po předchozím slovním útoku exmanželku také fyzicky. V úmyslu ji usmrtit, ji hodil na postel v obýváku a pak loveckým nožem dvakrát bodl vlevo do břicha. Způsobil jí těžká poranění, která by bez rychlého lékařského zákroku vedla ke smrti napadené.

"Soud měl před sebou velmi zajímavý případ, kdy došlo k tomu, že i pachatel byl tak poraněn, že málem nepřežil zákrok své oběti. Morong tehdy totiž pozval exmanželku do bytu proto, aby si odnesla nějaké své věci. Muž ji slovně napadl, že má jiného a pak zaútočil. Když chtěla zraněná byt opustit, Morong zamkl a dvakrát ji srazil na lavici v kuchyni.

Útok sám málem nepřežil

Žena se pak dostala k noži, jímž byla sama zraněna, pětkrát jím bodla obžalovaného, odemkla si a odešla do vedlejšího domu, kde bydlela s matkou a ta jí přivolala pomoc. Z Rozvadova tehdy odváželi dva těžce zraněné," přiblížil kauzu v odůvodnění předseda senátu Jan Špeta.

Policie pak prověřovala různé verze, jak se vše událo. Sám Morong vypovídal, že žena dostala amok, vzala dva nože a pobodala ho, a on následně bodl ji, při rekonstrukci hovořil o třech nožích. Všechny jeho verze byly ale vyvráceny výpovědí ženy, která po celou dobu vypovídala stejně a navíc její slova byla podpořena i dalšími logickými důkazy.

"Soud proto uvěřil poškozené. Překvapivý pro nás byl zejména ten moment, kdy žalovaný místo aby zavolal pomoc, bránil ženě opustit byt. Naproti tomu ona jednala v afektu strachu, když nožem zasadila rány bývalému manželovi," uvedl závěrem Špeta. Protože se podle něho nejednalo o připravovanou trestnou činnost a konání žalovaného vzešlo z afektu žárlivosti, uložil mu soud trest na samé spodní hranici trestní sazby a současně jej umístil do mírnějšího typu věznice.

"Kašlu na všechny, nic nechci, ať si dělaj, co chtěj," bezprostředně zareagoval Morong na vynesení rozsudku a odmítl i pohovor s rodinou, kterou soudce povolil.

Související témata:

Výběr článků

Načítám