Hlavní obsah

David Rath definitivně vyhrál spor o dědictví

David Rath je jediným oprávněným dědicem po svém otci Ratmírovi. Ve čtvrtek o tom rozhodl odvolací senát pražského městského soudu, jenž pravomocně zamítl žalobu Davidova staršího bratra Michala, kterou se snažil o zneplatnění závěti. Michal bratrovi musí navíc zaplatit soudní výlohy.

Foto: Koláž Novinky.cz a Právo

David Rath (vlevo) a jeho bratr Michal Rath (snímek z roku 2017)

Článek

„Rozsudek soudu prvního stupně jsme shledali věcně správný. Soud prvého stupně zcela hezky rozebral jednotlivé důkazy,“ uvedla soudkyně-zpravodajka Lada Závišková.

„My s těmi závěry souhlasíme. Souhlasíme se závěrem, že jde o holografní závěť, že nejsou důkazy o její neplatnosti, že je závěť pravá,“ dodala s tím, že je ze závěti jednoznačně zřejmé, kdo byl ustanoven dědicem, a že vůle Ratha staršího byla v pořádku a byl ve stavu ji projevit.

Než v roce 2014 otec obou bratrů Ratmír Rath zemřel, odkázal v závěti veškerý majetek Davidovi. Údajně mělo jít až o dvacet milionů korun a zahraniční konta.

Bratři Rathové se soudí o otcovo miliónové dědictví

Krimi

O existenci závěti se Michal Rath podle svých slov dozvěděl prý až těsně před Vánoci. „Vyklízeli jsme byt po otci. Tam mi (bratr) sdělil, že náš otec zanechal závěť a že připravuje přípravné řízení u notáře a tu závěť v dědickém řízení uplatní. Řekl mi, že v závěti je napsáno, že je výhradní dědic. Ptal jsem se bratra, proč má podle závěti dědit jenom on, a on mi odpověděl, že to bylo jeho přání, a víc mi to neodůvodňoval,“ popsal situaci u obvodního soudu Michal Rath.

Starší z obou bratří Michal otcovu závěť napadl s tím, že se nejedná o holografní závěť, tedy že text není psán rukou zůstavitele (otce), zpochybňoval i jeho podpis, který podle něj mohl být nahrazen mechanickým razítkem.

Obvodní soud pro Prahu 6 žalobu řešil od roku 2017. Nejprve ji zamítl, odvolací soud ale verdikt zrušil. Předloni v zimě obvodní soud opět vyhlásil zamítavý verdikt a ten ve čtvrtek odvolací soud potvrdil.

David Rath dědil po otci oprávněně, znovu rozhodl soud

Krimi

Výběr článků

Načítám