Hlavní obsah

Na 2500 škol přišel další výhrůžný e-mail. Klid, vzkazuje policie

Aktualizováno

Rovněž v úterý, stejně jako v předešlých dnech, obdržely školy napříč Českem výhružný e-mail. Podle kriminalistů význam a závažnost hrozby není vysoká, což potvrzují rovněž informace ze zahraničí. Anonym poslal dopis elektronickou poštou do 2500 škol.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie o opakované výhrůžce informovala na síti X.

„Kriminalisté intenzivně spolupracují se zahraničními kolegy, a i odtud k nám plynou informace o tom, že relevance výhrůžek není vysoká. Tomuto i my podřizujeme naše opatření,“ zmínila policie.

Ministerstva vnitra a školství připravily v předešlých dnech metodiku pro školy, jak postupovat, k nalezení je na internetu zde.

Po školách čelí na Slovensku výhrůžkám parlament, Prezidentský palác či nádraží. Autor zmiňuje i 11. září

Evropa

Výhrůžné e-maily padají do schránek škol od úterka minulého týdne. První vlna výhrůžek stála na tvrzení, že školy jsou podminované.

Další maily měly různé úpravy jak v obsahu, tak ve formě elektronické cesty, kterou putovaly, podle policie ale vše nasvědčuje totožnému pachateli či skupině. S podobným problémem se potýkají i školy na Slovensku.

Policisté dosud žádnou výbušninu nenašli a při vyšetřování pracují od začátku s řadou verzí, kdo by za výhrůžkami mohl být. Již minulý týden kriminalisté zmínili, že jednou z možností je součást hybridní války na internetu napříč Evropou.

Hybridní tlak z Ruska

Podobně se o víkendu vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle nějž na útok z ciziny ukazuje mimo jiné fakt, že autor je zatím nedohledatelný, což se u anonymů například z řad studentů, kteří podobnými způsoby chtějí docílit zrušení výuky, obvykle nestává a vyšetřovatelé se jim dostanou na stopu.

„Intenzita toho útoku a to, že se týká určitého spektra zemí, tak na mě to určitě ten dojem vysoce koordinované akce dělá,“ řekl s tím, že útok může být součástí hybridního působení z Ruska nebo jiné země.

Jednou z verzí výhrůžek školám je tlak z Ruska, řekl Rakušan

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám