Hlavní obsah

Cyklista v Opavě dostal pokutu 2500 korun za držení mobilu na řídítkách

Zpřísnění postihu za držení mobilu za jízdy, k němuž došlo letos, může mít i absurdní důsledky. Svědčí o tom případ, který ve středu způsobil rozruch v Opavě. Cyklista dostal pokutu 2500 korun za to, že držel za jízdy mobil, i když ho nepoužíval. Případ vyvolal otazníky, zda je správné, že cyklisté můžou dostat stejnou pokutu jako řidič auta.

Foto: Václav Müller

Situace řešení přestupku cyklisty v Opavě

Článek

Václav Müller je v Opavě veřejně známou osobností, mimo jiné je pořadatelem prestižního hudebního festivalu Slunovrat. Ve středu ráno jel jako každý den do práce jednou z velmi málo frekventovaných silnic v místní části Kylešovice. Nedaleko bloku garáží ho dojeli policisté se služebním vozem.

„Najednou na mě vyjela blikající hlídka Policie ČR. Vůbec jsem netušil, co jsem provedl. Hlídka mě informovala, že jsem držel v ruce na řídítkách telefon,“ tvrdí Müller s tím, že skutečně mobil v ruce měl, ale vůbec jej nepoužíval – nevolal z něj, nečetl zprávy. „Pouze jsem ho držel v ruce tak, jak jsem vyrazil pomalou jízdou z domu,“ dodává cyklista.

„Policisté uznali, že jsem s ním nic nedělal, i když mi tvrdili, že jsem se snažil ten telefon schovat, což je ale absurdní,“ dodal s tím, že v té chvíli netušil, co po něm budou chtít, takže neměl důvod telefon schovávat.

Opilý cyklista se rozplácnul strážníkům na kapotě, nehodu v Kroměříži natočila kamera

Krimi

Podle svých slov vůbec nedomyslel, že zákaz držení mobilního telefonu se vztahuje nejen na motoristy, ale i na cyklisty. „Je to moje chyba, nevěděl jsem to a myslím, že řada lidí to také neví. Ale je to naprosto neadekvátní. Kdybych na kole převážel třeba hrábě, tak to nikomu nevadí,“ řekl Novinkám.

Přestože postup policistů se mu nelíbí, souhlasil nakonec s řešením situace na místě a dostal blok na pokutu ve výši 2500 korun. „To je za tento přestupek nejnižší možná výše - pouhou domluvou ho vyřešit policisté nemůžou,“ řekl Müller s tím, že pokud by s pokutou nesouhlasil, ve správním řízení by mohla být ještě vyšší.

Jeho příspěvek na Facebooku ve čtvrtek po zveřejnění článku vyvolal tolik reakcí, že jej uživatel pro veřejnost znepřístupnil.

Policie: Domluvou to řešit nešlo

Mluvčí opavské policie René Černohorský celou událost potvrdil a uvedl, že jeho kolegové postupovali podle platného zákona a ani nemohli postupovat jinak. „Přestupek byl plně prokázán a cyklista i přiznal, že v ruce držel telefon. Kdyby se to stalo ještě v minulém roce, šlo to řešit úplně jinak, bohužel zákon je v tomto striktní, takže policisté jinak ani postupovat nemohli. Mírnější sankce není od letošního roku možná,“ řekl.

„Z lidského hlediska plně chápu, že pokuta může být v tomto případě vnímána jako nepřiměřená přísná, bohužel ale policistům opravdu nic jiného nezbylo. Pokud by nad tím mávli rukou a někdo by je u toho třeba natočil, měli by z toho pak velký problém,“ dodal Černohorský.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích (sankce za držení mobilního zařízení)

Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích při řízení vozidla v rozporu s § 7 odst. 1 písm. c) drží v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.

Příkazem na místě lze uložit pokutu od 2500 Kč do 3500 Kč

Podle právníka Tomáše Němečka je sankce, kterou cyklista dostal, neadekvátní. „Je to neuvěřitelná ukázka nezamýšlených důsledků zpřísňování. Protože řidiči aut tak dlouho tvrdívali, že s mobilem netelefonovali, ale jen ho drželi, je přestupek nyní definován už pouhým držením. A aby byla mezi účastníky rovnost, poněkud absurdně se to vztahuje na všechna vozidla,“ napsal Tomáš Němeček v komentáři pod facebookový příspěvek, ve kterém cyklista svůj případ zveřejnil.

Podle právníka by přitom stačilo, kdyby byl v zákoně zákaz držení mobilních zařízení uveden pouze v části, která se týká přestupků při řízení motorových, nikoliv všech vozidel. Přesto si myslí, že pokud cyklista mobil skutečně pouze držel přitisknutý k řídítkám a nepoužíval ho, mohli policisté situaci vyhodnotit úplně jinak. „Kdyby to šlo do správního řízení, nevylučuji možný cyklistův úspěch,“ nechal se slyšet Němeček.

Anketa

Měl by se zákaz držení mobilu vztahovat i na cyklisty?
Držet mobil by cyklista mohl, ale nesměl by telefonovat nebo psát
31,7 %
Cyklista nemá mobil ani držet
68,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12506 čtenářů.

První německá koupaliště vykazují rodiče, kteří se neodtrhnou od mobilů

Evropa

Výběr článků

Načítám