Hlavní obsah

Cyklista se třemi promile zavadil v Pardubicích o jedoucí kamion

Pardubice

Všichni svatí bděli nad jednapadesátiletým cyklistou, který se vydal do rušného ranního provozu v Pardubicích, přestože měl řádně upito. Když navzdory dopravním předpisům podjížděl na Pražské ulici pomalu jedoucí kamion, zavadil o něj a zřítil se na vozovku. To vše před zraky policejní hlídky, která stála ve služebním voze v koloně přímo za kamionem.

Jménem zákona to přijímám a foukám.Video: Policie ČR

Článek

„Cyklista jedoucí ze směru od Starých Čívic do centra Pardubic předjížděl zprava pomalu jedoucí nákladní vozidlo s přívěsem, nedbal zvýšené opatrnosti a najel do bezprostřední blízkosti zadní pravé části nosiče kontejnerů a pravděpodobně levým madlem řídítek jízdního kola zachytil o blatník přívěsu a upadl na vozovku,“ popsala událost policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Jménem zákona to přijímám a foukám

Policisté hned vyběhli, a když viděli, že cyklista vyvázl bez zranění, vyzvali ho k dechové zkoušce. A nestačili se divit.

„Jménem zákona to přijímám a foukám,“ odvětil jim cyklista a dlouze dýchnul do přístroje. Na displeji se vzápětí objevila hodnota 2,9 promile alkoholu v dechu.

Že asi nebude vše v pořádku, si uvědomil i sám hlavní aktér tohoto příběhu a ještě předtím, než přístroj výši alkoholu uvedl, poznamenal, že „asi na to neměl lézt, na to kolo“.

„Jsem schopnej vůbec jet na kole?“ zapochyboval pak nahlas.

„Nejste. Neexistuje žádná tolerance,“ zazněla jasně odpověď policistů.

Prokládal pivo rumem

„Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, ale neuvedl ani druh ani množství alkoholu, které před jízdou vypil. Policisté ho převezli do pardubické nemocnice na vyšetření a poté ho umístili na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění,“ pokračovala Andrea Muzikantová.

Sdílnější byl muž až u výslechu po návratu ze záchytky. Uvedl, že vypil několik piv, která prokládal rumem. Jaké množství alkoholu ale vypil a kdy s pitím skončil, si nevybavoval. Ráno kolem půl sedmé prý nasedl na jízdní kolo a ovlivněn alkoholem se necítil.

Ve správním řízení, kam byl případ předán, hrozí cyklistovi pokuta až padesát tisíc korun.

Cyklista na Opavsku přežil pád ze skály

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám