Hlavní obsah

Cizinci převáželi po D1 ukradený bagr z Rakouska. Na pracovní stroje se tam specializovali

Olomouc

Policistům se podařilo zdržet čtyři cizince, kteří z Rakouska převáželi přes Moravu odcizený bagr. Řidiče, který jej převážel, dopadli na jižní Moravě, další tři pak v doprovodném vozidle v Olomouckém kraji. Skupina se na krádeže pracovních strojů v Rakousku dlouhodoběji specializovala, sdělila Novinkám olomoucká policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Zdroj-PČR

Malý bagr ukrytý pod plachtou dodávky byl ukradený v Rakousku. Na který černý trh mířil, ukáže vyšetřování.

Článek

Cizinci ve věku 28 až 53 let byli zadrženi ve středu. V ranních hodinách obdrželi kriminalisté cestou mezinárodní spolupráce poznatek od rakouských kolegů, že by mělo přes území České republiky projíždět vozidlo, o jehož zastavení mají zájem.

„To se podařilo zastavit kolegům z Jihomoravského kraje kousek od Vyškova. Prohlídkou vozidla zjistili, že cizinec v dodávce převážel odcizený bagr právě z Rakouska,“ uvedla mluvčí.

Foto: Zdroj-PČR

Dopadená dodávka ukrývala kradený stroj

Vyškovští policisté vozidlo podle mluvčí jihomoravských policistů Petry Ledabylové zastavili na sjezdu z dálnice D1 ve směru na Olomouc. „Osmadvacetiletý řidič sice úspěšně prošel dechovou zkouškou i testem na drogy, ale v nákladním prostoru dodávky policisté objevili bagr odcizený v Rakousku,“ podotkla mluvčí.

Myslel jsem, že nikomu nepatří. Přijel s bagrem a na Karvinsku ukradl 200 tun kamení

Krimi

Od jihomoravských kolegů podle Skoupilové olomoučtí policisté obdrželi informaci, že s dodávkou mělo jet společně takzvané doprovodné vozidlo značky Opel. „To se nám podařilo zastavit po 8. hodině ráno na nájezdu na dálnici D35 u Křelova na Olomoucku,“ konstatovala Skoupilová s tím, že na akci se spolu s kriminalisty podíleli policisté z pohotovostního a eskortního oddělení. Cizinci byli zadržení na základě evropského zatýkacího rozkazu.

„Podle zjištěných informací se všichni zadržení měli v Rakousku dopouštět trestné činnosti. Svoji pozornost po nějaký čas zaměřovali na krádeže pracovních strojů a bagrů,“ doplnila mluvčí. Podle rakouské policie jimi způsobená škoda přesahuje půl milionu eur (12,5 milionu korun).

Po provedení procesních úkonů následně skončili cizinci ve vydávací vazbě, odkud budou na základě evropského zatýkacího rozkazu pravděpodobně předáni do rukou rakouské policie.

Zaplatil zálohu za minibagr, už si ho však nepřevzal. Stal se obětí podvodníka

Krimi
Související témata:
Evropský zatýkací rozkaz

Výběr článků

Načítám