Hlavní obsah

Chyba brněnského soudu: Tyrana odsoudil tak, jak to zákon neumožňuje

Brno

Nebyl to nijak složitý případ. Muž se opíjel a vztek si pak vybíjel na své družce. Za týrání mu Okresní soud Brno-venkov udělil trest vězení v trvání 3,5 roku s podmíněným odkladem na pět let. Problém ale je, že podle zákona lze podmíněně odložit jen trest do tří let. Soud tak úplně vybočil ze zákonného rámce.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Krajský soud v Brně

Článek

Proti verdiktu se okamžitě odvolal státní zástupce s tím, že trest je nezákonný. Odvolací senát krajského soudu v Brně pak muži trest snížil na tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

„Při vyhlášení rozhodnutí došlo k chybě, v jejímž důsledku byl vyhlášen trest mimo hranice stanovené trestním zákoníkem, tedy trest nezákonný,“ konstatoval odvolací senát v čele s Miroslavem Novákem.

V odůvodnění verdiktu, s kterým se Novinky seznámily, pak odvolací senát omlouval zjevnou chybu prvostupňového soudu tak, že ve skutečnosti chtěl vlastně vyhlásit tříletý verdikt, ale záhadně pak uvedl vyšší trest.

Družka mu odpustila

Opilec nejméně jednou týdně napadal svou družku tak, že ji bil pěstí do hlavy a zad, tahal za vlasy a vyhrožoval, že „jí zalije betonem, že skončí v hrobě a on v kriminále, že ji oběsí, že se bude třepat na lustru“.

Tyran u soudu prohlásil bez vytáček svou vinu a doložil, že se začal léčit. Jeho družka mu odpustila a rozhodla se s ním žít dál.

Léta mlátil družku před dětmi. Když dostal tři roky, hrál na city, že ztratí milovanou rodinu

Krimi

Výběr článků

Načítám