Hlavní obsah

Chtěl ho prý jen zastrašit, málem ho ubodal k smrti. Pykat bude devět let

Ukrajinský svářeč Andrej Gričun si za mřížemi odsedí devět let za pokus o vraždu svého polského spolubydlícího. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze, který zamítl Gričunovo odvolání, kterým se snažil o zmírnění právní kvalifikace a tím i výše trestu. Dubnový verdikt pražského krajského soudu je pravomocný.

Soudní řízení s Andrejem GričunemVideo: Novinky

Článek

Gričun se dle svých slov přestěhoval z doněcké části Ukrajiny do České republiky, aby zde bydlel a pracoval jako svářeč. Loni v červnu se na ubytovně v Brandýse nad Labem ovšem nepohodl se svým polským spolubydlícím. Když přišel Gričun z práce domů, popíjel jeho spolubydlící s několika známými. Gričun se k nim nejprve přidal, po nějaké době se ale začal se spolubydlícím hádat ohledně stěhování z pokoje. V průběhu večera proběhlo několik hádek z různých stran, došlo i na fyzickou konfrontaci.

Gričun popisoval, že v jednu chvíli upadl do bezvědomí, a když se probral, měl na sobě matraci, na které klečel poškozený a útočil na něj. Gričun proto podle svých slov bezděčně sáhl po noži, kterým byl čirou náhodou kuchyňský nůž s dvaceticentimetrovou čepelí, a začal s ním mávat směrem k poškozenému. Údajně proto, aby jej zastrašil. Poškozený utrpěl několik bodných zranění.

Že nešlo jenom o pokus o vystrašení, vyloučila soudní znalkyně, podle které takto mnohočetná zranění, která Gričun muži způsobil, vzniknout nemohla. Gričun mimo jiné poškozeného bodl do zad, hrudníku nebo krku.

Kvůli urážkám spolubydlícího zkopal k smrti. Soud mu potvrdil devět let

Krimi

Napadenému zachránil život včasný lékařský zákrok, od té doby ale kvůli ráně na krku ochrnul na pravou část těla. „Moc nevěřím tomu, že by byl poškozený invalidou,“ nechal se u soudu slyšet Gričun. Jeho obhájce v odvolání zopakoval, že Gričun muže nechtěl nožem zasáhnout, chtěl ho prý náhodným mácháním pouze zastrašit. „Domnívám se, že v případě obžalovaného se nejednalo o pokus o vraždu,“ prohlásil Gričunův obhájce a dodal: „To, že se chlapi na ubytovně poperou, není v našich končinách neobvyklé.“

Vrchní soud ale nepřesvědčil. „Je nepochybné, že značný podíl na konfliktu měl poškozený a že bez jeho počátečního agresívního jednání vůči obžalovanému by ke skutku ani nedošlo,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek s tím, že už během hádky Gričun poškozenému vyhrožoval nožem.

„Obžalovaný jednal za situace, kdy nebyly splněny podmínky nutné obrany, a vzhledem k množství zasažených ran mu muselo být zřejmé, že poškozeného může usmrtit, přesto mu zasazoval tolik ran. Kvalifikace zločinu vraždy ve stadiu pokusu je tak zcela namístě,“ dodal soudce.

Součástí trestu je i následné vyhoštění z republiky na deset let. Gričun poškozenému musí také vyplatit více než 440 tisíc korun jako odškodnění. Poškozený požadoval v odvolání o 800 tisíc korun víc, soud to ovšem rovněž zamítl.

Vraždu Moldavana se snažil hodit na oběšeného svědka. Soud mu ale potvrdil 12 let

Krimi

Výběr článků

Načítám