Hlavní obsah

Chovatele, který nechal u Odry zatopená zvířata, prověřují kvůli týrání

Polanka nad Odrou

Vlna odporu proti chovateli Antonínu Prokopovi z Polanky nad Odrou se vzedmula poté, co nechal při katastrofální povodni svá zvířata bez pomoci. Některá zachránili dobrovolníci, jiná se utopila. Případ už prošetřuje veterinární správa i kriminalisté.

Uhynulá zvířataVideo: Pavel Karban, Facebook, Novinky

Článek

Když opadla voda, začali lidé na loukách okolo železniční trati v Polance nacházet mrtvá těla zvířat. V pondělí kozla a kuřata uzavřená v klecích, ve středu mrtvou ovci, ještě přivázanou na řetězu. „Nemám slov. Těch zvířat umřelo daleko víc,“ míní jeden z dobrovolníků, který v neděli tahal a zachraňoval ze zatopených luk koně a krávy. „To není chovatel, nemá v sobě kousek empatie a nemá k těm zvířatům absolutně žádný vztah,“ řekla na adresu Prokopa.

Osud Prokopových zvířat není lhostejný více než 18 tisícům lidí. Právě tolik podpisů se už podařilo za pár dní nasbírat pod petici kolující na sociálních sítích, která požaduje, aby byl muži zakázán chov jakýchkoliv zvířat. „Chceme úřadům ukázat, že široká veřejnost trvá na tom, aby tomuto člověku byl zakázán další chov a rozmnožování zvířat,“ píšou autoři petice.

Dobrovolníci u Odry nasadili životy, aby zachránili zatopená zvířata. Majitel se na ně vykašlal

Domácí

Upozorňují, že Prokop je spojován s případy týrání zvířat léta. „Ty vedly v roce 2018 k pokutám; a bylo mu také nařízeno snížení počtu chovaných zvířat. Bohužel koně, kteří mu byli odebráni, částečně skončili na jatkách, zatímco část mu byla vrácena zpět. Tito koně jsou dodnes drženi mimo zraky lidí v Polaneckých loukách, kde trpí bez dostatečné péče. Jsou přivázáni na řetězech, bez přístřeší, přístupu k vodě a s jedinou potravou v podobě trávy,“ tvrdí autoři petice.

Případ na základě zpráv z médií, včetně serveru Novinky, prověřují ostravští policisté. Zjišťují, zda chovatel zvířata netýrá. „Kolegové se už spojili s Krajskou veterinární správou pro Moravskoslezský kraj a provedli šetření na místě. Současně zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ potvrdila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Ujistila ale veřejnost, že koně, kteří byli v ohrožení, jsou bezpečně ustájeni. „Šíří se dezinformace, že byli utopeni, což se nezakládá na pravdě,“ nastínila.

Foto: Pavel Karban

Kuřata v klecích byla odsouzena chovatelem k smrti.

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček sdělil, že veterináři spolu s policií provedli ve čtvrtek 19. září u chovatele šetření. „Byla zkontrolována všechna místa, na kterých v minulosti choval svá zvířata. Na hospodářství se nyní nachází pouze drůbež. Při samotné kontrole nebyla žádná uhynulá zvířata spatřena,“ uvedl s tím, že podle chovatele a zjištění veterinářů byli koně, ovce a kozy přesunuti na jiná hospodářství. „Tam budou zkontrolováni našimi pracovníky. Skot byl poražen na jatkách,“ doplnil a připojil, že krajská veterinární správa byla s Prokopem v kontaktu od soboty 14. září, kdy se měla řešit evakuace vodou ohrožených zvířat.

To, zda se Prokop dopustil týrání zvířat, když zvířata neodvedl před povodní do bezpečí, i když mu to obecní úřad nařídil, řeší i veterináři. „Zda se chování chovatele během povodní vyhodnotí jako týrání, bude záležet na zjištěných a prokázaných faktech,“ vysvětlil Vorlíček, který připustil, že jedním z možných trestů, které lze uložit za týrání zvířat, je i zákaz jejich chovu. „To je však v kompetenci příslušné obce s rozšířenou působností, popřípadě soudu v trestním řízení,“ objasnil.

Prokop se nechtěl o návštěvě policie a veterinářů bavit. „U mě nic nezemřelo,“ řekl, rozloučil se a zavěsil.

Povodeň vyplavila z rybníků v Poodří desítky tun ryb, ztráty rybářů budou obrovské

Domácí

Výběr článků

Načítám