Hlavní obsah

Chorobný žárlivec dlouhodobě týral manželku, nakonec ji ubodal. Soud mu potvrdil 17 let

Dlouhodobá žárlivost, týrání a neustálé podezírání vyvrcholily loni v únoru vraždou mezi manželi na Semilsku. O rok mladší muž (57) tam na ulici ubodal svou manželku, za což v listopadu od hradeckého krajského soudu vyfasoval 17 let vězení. Trest mu v úterý potvrdil Vrchní soud v Praze, když zamítl jeho odvolání, ve kterém tvrdil, že je nevinný a manželku nezavraždil. Verdikt je tak pravomocný.

Eskorta přivádí obžalovaného k odvolacímu jednáníVideo: Novinky

Článek

„Zmíněné důkazy tvoří logický, souvislý celek a jednání kladená obžalovanému za vinu se skutečně stala,“ konstatoval soudce-zpravodaj Jiří Bednář. „Tvrzení obžalovaného, že sledování manželky (kontroloval jí mobil, sledoval ji přes systém městských kamer apod. - pozn. red.) je projevem pouze zájmu o ni, nelze akceptovat,“ podotkl soudce.

Soudce také odmítl tvrzení obžalovaného, že proti němu neexistuje jediný přímý důkaz o tom, že by manželku zavraždil on. Oním přímým důkazem je jeho první výpověď, ve které se přiznal. Soud proto zamítl odvolání obžalovaného jako nedůvodné.

Muž ve svém odvolání trval na své nevinně, byť se v přípravném řízení i doznal. „V době činu jsem prokazatelně nebyl na místě činu, stalo se jí to minimálně 10-15 minut poté, co jsem odešel,“ prohlásil v úterý u soudu. „Nemůžete přehlídnout, že jsem na místě činu vůbec nebyl. Soudíte mě za něco, co jsem neudělal. Já jsem nevinen,“ uzavřel s tím, že krajský soud „nenávratně poškodil jeho osobu a čest před jeho syny a zaměstnavatelem“.

Žárlivec z Turnova sledoval manželku i přes veřejné kamery, nakonec ji zavraždil. Dostal 17 let

Krimi

Muž svou rodinu a zejména manželku podle verdiktu dlouhodobě týral. Podle verdiktu minimálně od roku 2014 až do jeho zadržení po vraždě loni v únoru. Obžalovaný svou ženu pravidelně, minimálně dvakrát týdně psychicky i fyzicky týral, většinou ji pod vlivem alkoholu bezdůvodně urážel, nadával jí, vyhrožoval jí zabitím či zapálením domu.

Ženě také zakazoval jakýkoliv kontakt s přáteli, kontroloval její telefonní komunikaci, v jednu chvíli jí dokonce paličkou na maso rozbil mobilní telefon, neustále ji nedůvodně obviňoval z nevěry. Domnělou nevěrou své manželky byl natolik posedlý, že nejenže instaloval kameru na jejich dům, ale napojil se i na systém městských kamer, jehož prostřednictvím ženu sledoval. Na ženu si dokonce najal i soukromého detektiva.

Žena se svého manžela bála. Už jednou se s ním pokusila rozvést, donutil ji však vzít žádost o rozvod zpět. Nějakou dobu před vraždou se chtěla pokusit rozvést znova, ale ze strachu před obžalovaným tak nakonec neučinila.

Policie muže vykázala

Problémový vztah vyvrcholil loni v zimě. Muž byl nejprve po neustálém napadání své rodiny, nejen manželky, ale i dvou synů, policií z domu vykázán.

Vše vygradovalo 21. února loňského roku, kdy manželku pronásledoval po Turnově, až ji dostihl a sedmi ranami nožem ji ubodal k smrti.

Obžalovaný podle spisu svou výpověď během trestního řízení měnil od doznání přes tvrzení, že ji zranil při pádu, až po tvrzení, že ji zavraždil někdo jiný a jinde, než byla nalezena. Stejně tak muž odmítl, že by někoho týral, naopak to byl podle jeho slov on, kdo byl obětí. Byl prý obětí vlastního syna, který ho měl napadat.

Obžalovaný musí podle verdiktu také pozůstalým vyplatit téměř pět milionů odškodného.

Ve squatu málem uhořeli dva lidé. Jen jsem odhodil cigaretu, hájí se obžalovaný

Krimi

Výběr článků

Načítám