Hlavní obsah

Chodounský z kauzy orlických vražd dělá v sociálních službách s postiženými

V jedné z nejznámějších kriminálních kauz novodobé české historie byl tím nejméně viditelným z celkem pěti odsouzených. Řeč je o případu orlických vražd z počátku devadesátých let a Petru Chodounském, který dostal 14 let vězení. Novinkám se nyní podařilo zjistit, jaké byly další osudy muže, který si odpykal celý souhrnný trest za návod k jedné z celkem pěti vražd spáchaných orlickými vrahy a také za podvody.

Foto: Archiv Novinek

Petr Chodounský

Článek

Osmapadesátiletý Chodounský už čtyři roky pracuje pro jednoho středočeského poskytovatele sociálních služeb jako vedoucí týmu a šéf provozu dvou domů obývaných tělesně a mentálně postiženými lidmi kousek za Prahou.

„Na sociální služby jsem se dal, protože mám odmala silné sociální cítění k lidem,“ řekl ve čtvrtek Novinkám Chodounský poté, co redakce zjistila jeho současné působiště. Už si také stihl změnit příjmení, když po svatbě v roce 2021 převzal na žádost manželky to její.

„Svoje jméno jsem si změnil až po svatbě s mojí ženou, ale nikoli z toho důvodu, že bych chtěl kohokoli klamat. Vždyť i do současného zaměstnání jsem nastoupil jako Petr Chodounský, takže jsem nikomu nic nezatajoval,“ podotkl muž, který se dříve pracovně věnoval i ekonomickým oborům.

Jak se v seriálu Devadesátky vidí tehdejší kriminalisté

Domácí

Soudy ho v roce 1997 potrestaly za to, že se ve formě návodu podílel na vraždě Jaroslava Meiera z července 1993. Obětí byl švagr hlavního organizátora gangu Karla Kopáče zvaného Karlos. Meier byl manžel Kopáčovy sestry Ireny, která si podle verdiktu smrt svého muže objednala, za což později dostala desetiletý trest.

Vykonavatelem zločinu se stejně jako v ostatních čtyřech případech orlických vražd stal druhý z hlavních pachatelů Ludvík Černý, nyní vystupující už pod novým příjmením Zámečník. Ten jediný dodnes zůstává s doživotním trestem za mřížemi. Meiera zastřelil čtyřmi ranami ze samopalu dodaného Kopáčem.

Namočil ho Karlos

Gang chtěl tehdy získat rodinný dům Meierových, aby jím mohl ručit za bankovní půjčku na rozjezd erotického klubu v Praze. Chodounský se do této vraždy zapletl přičiněním Kopáče, který ho při svém přiznání a podrobných výpovědích označil za jednoho z těch, kdo skupinu k vraždě navedli.

Podle nynějšího vyjádření samotného Chodounského, ale i jednoho z původních vyšetřovatelů případu Jana Štočka šlo ze strany Kopáče o pomstu za to, že na rozdíl od ostatních neskončil Chodounský po odhalení gangu v červenci 1995 ve vazbě.

Naštvaný Kopáč policistům sdělil, že Chodounský o všech zločinech gangu věděl, že pro něj některé věci zařizoval a že se i podílel na odstranění Meiera. Chodounský tak nakonec skončil v listopadu 1995 rovněž ve vazbě.

Výpovědi hlavního člena skupiny pak navíc uvěřil i soud a Chodounský dostal vysoký trest. Nepomohlo mu ani to, že ještě před zatčením všech vrahů spolupracoval s policisty a donášel jim informace o podezřelých. Sám na doživotí odsouzený Kopáč prý později ve vězení přiznal, že proti Chodounskému křivě vypovídal. Za mřížemi pak spáchal v roce 2004 sebevraždu.

Zastal se jej i policista

„Chodounský toho zase tolik neudělal. Věděl, že ti tři (Kopáč, Černý a Vladimír Kuna) dělají vraždy, že dávají lidi do sudů, ale žádné vraždy se nikdy nezúčastnil. Takže jeho odsouzení za podíl na vraždě Meiera beru s rezervou. Není to mílius, ale rozhodně má hodně daleko ke Kopáčovi, Černému a Kunovi,“ řekl Novinkám bývalý operativec pražské mordparty Jan Štoček.

Byl to právě on, kdo s tehdejším kolegou Františkem Havlovičem kauzu vyřešil, odhalil pachatele a spolu s báňskými záchranáři našli sudy se dvěma zavražděnými a tělo třetího zabalené v pletivu pod Žďákovským mostem v Orlické přehradě.

Faul autorů Devadesátek udělal z elitního vyšetřovatele terč posměchu a urážek

Domácí

Chodounský si nakonec odpykal celých 14 let vězení a brány věznice podle svých slov opustil v roce 2009. Během té doby se tam prý naučil několik jazyků, které vyučoval i ostatní vězně.

„Jsem nemocný člověk, vězení na mě zanechalo vážnější zdravotní následky. Nikdo mě nechtěl zaměstnat a pomoci. Ale protože jsem člověk zvyklý pracovat, dluhy, které vznikly po uvěznění, jsem splatil,“ uvedl Chodounský.

O tom, že je jedním z odsouzených v kauze orlických vražd, měla informace od samého počátku i ředitelka organizace starající se o postižené, která Chodounského do nynějšího zaměstnání přijala.

„Co se týká mé osoby, informoval jsem samozřejmě vedení společnosti o všem,“ neskrýval své dřívější hříchy Chodounský.

Dala mu druhou šanci

„Věděla jsem o jeho minulosti. Když ke mně nastoupil, tak mi dal přečíst i rozsudek. Ale vzhledem k tomu, že pro mě splňoval veškeré požadavky pro sociální služby a podle mého mínění by se lidem měla dávat další šance, přijala jsem ho,“ řekla Novinkám ředitelka.

Doplnila, že Chodounský má rekvalifikační kurz na pracovníka v sociálních službách a v této pozici také v domově pro postižené zhruba v roce 2020 začínal.

„Nyní je ve funkci vedoucího týmu. Jmenovali jsme ho do této pozice na základě dohody s paní vedoucí služby. Když je potřeba, jde i sloužit v přímé péči,“ přiblížila ředitelka s tím, že se Chodounský jako vedoucí provozu stará o dva domy pro postižené v jednom městě v okrese Praha-východ ve Středních Čechách.

Výborně podle ní spolupracuje s klienty, je prý velmi empatický, nejsou na něj žádné stížnosti, navíc umí s počítačem.

„Přijala jsem ho i na základě toho, že má výpis z rejstříku trestů čistý. Ano, je to nepříjemné, co se týká jeho minulosti, ale mohu se za něj i vzhledem k dobrým zkušenostem a jeho chování ke klientům s čistým svědomím postavit,“ podotkla.

Na dotaz Novinek, zda klienti organizace a jejich rodiny vědí, co má Chodounský za sebou, odpověděla, že někteří to možná vědí. „Já jsem se jich neptala,“ uvedla ředitelka. Dodala, že s ním nikdy nebyly problémy a nemá důvod ho vyhazovat.

„Jsem vděčný, že mi paní ředitelka a organizace dala šanci,“ konstatoval Chodounský. Vysvětlil i to, proč má už několik let čistý trestní rejstřík. Výmaz mu prý před časem schválil na jeho žádost Okresní soud v Kolíně.

„Není to automatické ani po tolika letech od odsouzení. Soud nemusí s výmazem z rejstříku trestů souhlasit, pokud nedospěje k názoru, že u toho člověka je předpoklad, že bude žít slušným životem. U mě podle soudu byl vysoký předpoklad, že výkon trestu na mě bude působit kladně, a tu šanci mi dal,“ dodal Chodounský, který dodnes tvrdí, že se v kauze orlických vražd dopustil a přiznal jen k podvodu.

Orlické vraždy po třiceti letech

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám