Hlavní obsah

„Chlapeček v bačkůrkách“ se zas toulal na rušné třídě v Budějovicích. Utekl potřetí za tři dny

České Budějovice

Asi čtyřletý chlapec, který se v neděli toulal jen v bačkůrkách a spodním prádle u obchodního domu Družba v Českých Budějovicích, utekl matce i v pondělí a v úterý ráno. Novinky jej v úterý zastihly, když ho hlídali dvě strážnice a strážník na rušné Pražské třídě. Jely si pro něho sociální pracovnice, které rozhodnou, co s ním dál. Kam dítě umístí, neprozradily.

O chlapce se na zastávce starali dvě strážnice a strážníkVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Útěky chlapce z domova jsou velmi nebezpečné, protože Pražská třída je jednou z nejrušnějších v Českých Budějovicích se čtyřmi jízdními pruhy. Je tam velký provoz i davy lidí v obchodním centru. Policisty i strážníky vždy volají lidé, kteří si všimnou bezprizorního malého dítěte.

„Kvůli chlapci jsme vyjížděli do obchodního centra na Pražské třídě i v pondělí. Spolupracovali jsme se státními policisty. Dnes ráno se pak strážníci o dítě starali znovu,“ potvrdila v úterý mluvčí městské policie Věra Školková.

Mluvčí jihočeských policistů Milan Bajcura zmínil, že v pondělí volali policisté také matce, která si dítě znovu vyzvedla. Podle jejího tvrzení jí aktivní chlapec sebral v nestřeženém okamžiku klíče, odemkl dveře a utekl.

Čtyřletý chlapec se jen v bačkůrkách a spodním prádle toulal v Budějovicích, nikdo se k němu nehlásil

Krimi
Foto: Pavel Orholz, Novinky

Chlapec utíká na rušnou Pražskou třídu

Vzhledem k tomu, že se chlapec pohyboval na Pražské třídě v neděli i v pondělí ráno, vydaly se Novinky v úterý přímo na místo. Chlapce zastihly na autobusové zastávce, kde jej hlídali dvě strážnice a strážník.

Dítě je velmi aktivní

Dítě bylo dobře oblečené v čisté mikině, trenýrkách a na nohou už nemělo bačkůrky, ale sandály. Bylo vidět, že je aktivní. Všichni tři strážci zákona měli chvílemi co dělat, aby ho udrželi. Například když přijížděl autobus a on se vrhal ke dveřím.

Chlapec vůbec nevypadal, že by se mu stýskalo. Zabavilo ho kreslení, když nejdříve ztvárnil auto a potom se pokusil o vagon. Městští policisté znovu volali sociální pracovnice, které si chlapce vyzvedly. V neděli jej převezly do zdravotnického zařízení a pak si pro něho přijela matka, v pondělí si pro něho rovnou přišla k obchodnímu centru IGY. Kam jej vezly v úterý, neprozradily.

Čtyřletý chlapec se jen v bačkůrkách a spodním prádle toulal v Budějovicích, nikdo se k němu nehlásil

Krimi

OSPOD řeší rodinu dlouhodobě

Oddělení sociálně právní ochrany dětí odboru sociálních věcí českobudějovického magistrátu se tímto případem zabývá dlouhodobě.

„S rodinou spolupracuje odbor už od loňského léta. Rodina však nemá trvalé bydliště v Českých Budějovicích, proto případ řeší odbor s místně příslušným úřadem mimo Jihočeský kraj,“ uvedla pouze mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Brůha Welzlová.

Chlapec mohl tedy matce utéci vícekrát než v posledních třech případech. To ale policisté nepotvrdili. Podle informací Novinek by měl chlapec mít ještě jednoho malého sourozence.

Tři děti živořily v chatce v Hluboké. Myly se v potoce, na záchod chodily do lesa

Krimi

Výběr článků

Načítám