Hlavní obsah

Čestně prohlašuji, že jsem nezapálil České Švýcarsko. Obžalovaný dál trvá na svém

Ústí nad Labem

Sedmatřicetiletý Jiří Lobotka , obžalovaný kvůli založení velkého požáru v Národním parku České Švýcarsko, vypovídal v pondělí před Krajským soudem v Ústí nad Labem. Znovu řekl, že požár nezaložil. Přiznal se ale k menším požárům na Děčínsku.

České Švýcarsko jsem nezapálil, zopakoval u soudu obžalovaný z velkého požáruVideo: Michael Polák, Novinky

Článek

Lobotka v pondělí u soudu nepřednesl žádnou rozsáhlou nebo plamennou obhajobu. Byl maximálně stručný. „Čestně prohlašuji, že jsem nezapálil České Švýcarsko,“ řekl.

Dodal, že za požár rozhledny na Vlčí hoře na Děčínsku, k jehož založení se přiznává, se majiteli a turistům za způsobenou škodu a komplikace omlouvá.

To bylo z jeho strany vše. Odmítl odpovídat na dotazy procesních stran. Státní zástupce nebo jeho obhájce mu tak nemohli pokládat další otázky. A Lobotka navíc požádal soud, aby se až do vynesení rozsudku nemusel hlavního líčení účastnit.

Mozek mám vyhulený, slyším hlasy. Muž u soudu odmítl, že může za požár v Českém Švýcarsku

Krimi

Než došlo na krátké vyjádření obžalovaného, soudce Roman Felzmann několika dotazy ověřoval, jestli Lobotka rozumí, oč jde v soudním procesu. Při zahájení hlavního líčení v květnu totiž pod vlivem velkého množství léků, které mu byly podávány, působil nepřítomně a utlumeně.

Soudce si dokonce vyžádal lékařskou zprávu o zdravotním stavu Lobotky. „Aktuálně by měl být schopen absolvovat hlavní líčení a chápat jeho smysl,“ shrnul závěry lékařské zprávy soudce.

Foto: Michael Polák, Novinky

Eskorta přivádí Jiřího Lobotku k jednání u Krajského soudu v Ústí nad Labem (pondělí 14. října)

Přesto se Lobotky ještě důsledně ptal, jestli rozumí tomu, co mu je kladeno za vinu, jestli ví, jaký trest mu hrozí, nebo jestli chápe, jaké důsledky může mít jeho doznání k části obžaloby, tedy k menším požárům na Děčínsku.

I v reakcích na tyto dotazy byl Lobotka maximálně úsporný, odpovídal jen pár slovy, zazněly odpovědi jako „Ano“, „Určitě ano“, „Bez nátlaku“ nebo „Tak, jak je to popsáno“. Potvrdil tak, že může hlavní líčení absolvovat. I státní zástupce na dotaz soudce na adresu Lobotky řekl, že ve srovnání se situací v květnu působí obžalovaný informovaně a znalý věci.

Budeš slavná. Řekl jsem, že jsem podpálil České Švýcarsko, volal matce muž. Nevěří, že to udělal

Domácí

Při prvním výslechu se přiznal

V pondělí se u soudu také četly Lobotkovy výpovědi při prvním výslechu s policisty, k němuž došlo ještě v léčebně v Beřkovicích, a jeho výpovědi při jednáních soudu o vazbě. V léčebně se Sobotka k založení velkého požáru v Českém Švýcarsku přiznal.

Policistům dokonce řekl, že se na založený oheň chvíli díval a že se šířil velmi rychle. Mluvil ale také o tom, že je řízen démonickými hlasy. „Když jsem páchal ty skutky, nebyl jsem to já,“ uvedl prý před policisty.

Při dalších výsleších už tvrdil, že doznání k založení požáru v Českém Švýcarsku je nesmysl. „Celé je to jen pohádka. To rozhodně neplatí,“ bránil se podle přečteného dokumentu.

Požár v Českém Švýcarsku vypukl v sobotu 23. července 2022 během velké vlny veder nedaleko Hřenska. Postupně zasáhl více než 1100 ha plochy parku, v největším nasazení ho hasilo devět vrtulníků, pět letadel a dohromady asi 700 osob. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí Lobotkovi až 15 let vězení. Soud bude pokračovat v úterý výslechy svědků.

České Švýcarsko dva roky po požáru na záběrech ze země i z dronu: Rodí se nejmladší přirozený les v Česku

Domácí

Výběr článků

Načítám