Hlavní obsah

Česko má stále nejvíce malých varen pervitinu v Evropě

Česko má stále nejvíce malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je také v ČR nejčastější. Čím dál více se ale zejména u hranic s Německem objevuje levnější „mexický metamfetamin“, který se dováží z Nizozemska a Belgie. Vyplývá to z výroční zprávy Národní protidrogové centrály (NPC) za rok 2023. Podle zprávy zůstává pervitin spolu s marihuanou nejčastěji užívanou drogou v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Policií odhalená varna pervitinu na archivním snímku. Ilustrační foto

Článek

„Klasický pervitin vyrobený českou cestou je charakteristický pro domácí malé varny, do nelegálního obchodu se v této oblasti významně zapojují cizinci,“ uvedli policisté z NPC. Část takto vyrobeného metamfetaminu je podle nich určená pro vlastní spotřebu a zbytek pro stálé odběratele převážně z Česka, někdy ze sousedních zemí. Malé varny vyrobí podle zprávy zhruba 50 gramů drogy na jeden cyklus.

Malovýroba pervitinu je podle policie komunitní. „Členové komunit se na výrobě i spotřebě produkce většinou podílejí, dodávají například léky nebo poskytnou prostory,“ uvedla. Stovky malých varen se podle NPC vyskytují po celém Česku. Větší laboratoře pak vyrábějí metamfetamin především na vývoz do zahraničí.

Pervitin jim vynášel, tak kupovali zlato. Policie rozprášila ostravský drogový gang

Krimi

V několika uplynulých letech se do evropských přístavů podle policistů dováží velké množství metamfetaminu z Mexika nebo některých afrických a blízkovýchodních států. „Stovky kilogramů mexického metamfetaminu produkují zločinecké skupiny v laboratořích přímo v Evropě, konkrétně v Nizozemsku a v Belgii,“ uvedla NPC.

V Česku podle policie ale zatím, i přes výrazně nižší cenu, o tento metamfetamin není velký zájem. Uživatelé tvrdí, že je méně kvalitní. Oproti českému se totiž vyrábí jinou metodou a z jiného prekurzoru. Má pak nižší obsah účinné látky. „Mexický metamfetamin“ stojí podle NPC v ČR při nákupu velkého množství 375 tisíc až 400 tisíc korun za kilogram a cena jednoho gramu je 1000 korun. Pervitin z Česka se prodává za 500 tisíc až 600 tisíc korun za kilogram a gram lze pořídit za 1000 až 2000 korun.

Případy Národní protidrogové centrály ukazují, že na všech českých hranicích existuje drogová turistika. Drogy se ve velké míře vyvážejí na Slovensko a do Polska, prodávají se za dumpingové ceny. Češi pak podle policistů stále ovlivňují obchod v příhraničních oblastech Německa.

V žilách pervitin, v autě malé dítě. Vždyť se vlastně nic nestalo, hájila se řidička u soudu

Krimi

Výběr článků

Načítám