Hlavní obsah

Čecha soudí za rabování na Ukrajině. Sám si ho měl natáčet na telefon

Sedmadvacetiletý Filip Siman, obžalovaný ze služby v cizí armádě a plenění, stanul ve středu před senátem pražského městského soudu. Siman podle obžaloby hned zkraje ruské invaze na Ukrajinu okrádal padlé vojáky i civilisty o drahé kovy, šperky nebo i zbraně, za což mu hrozí až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest. Siman u soudu odmítl, že by se chtěl nějak obohatit.

Filip Siman obviněný z rabování na Ukrajině u souduVideo: Novinky

Článek

Siman podle obžaloby zhruba tři neděle po ruské invazi na Ukrajinu odjel do Kyjeva, kde vstoupil do tzv. Karpatské Siče (dobrovolnického ozbrojeného batalionu podřízeného ukrajinské armádě). Tam prodělal základní výcvik, byl vyzbrojen a se skupinou dalších 11 dobrovolníků, které velel, vyrazil do Irpině a Buči, kde měli hlídkovat. Siman ovšem podle spisu obíral padlé vojáky i civilní obyvatele.

Tímto způsobem si měl přijít například na barety speciálních jednotek, šperky, peníze, sluneční brýle, zbraně, investiční slitky z drahých kovů nebo například dýchací masku z Antonovu An-225 Mrija, někdejšího největšího letadla, které ruští okupanti zničili při náletu na letiště ve městě Hostomel. Svoje rabování si navíc natáčel na telefon. Po zhruba třech nedělích od příjezdu na Ukrajinu byl zadržen pro podezření z plenění. Po svém propuštění se vrátil do České republiky, přičemž si zmíněné věci nechal.

K rabování se přiznal, pak to popřel

Tím se podle státního zástupce dopustil přečinu služby v cizích ozbrojených silách a zločinu plenění v prostoru válečných operací, za což mu hrozí až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.

Siman se k rabování přiznal předloni novináři Seznam Zprávy. U soudu ve středu tvrdil, že byl prý ujištěn, že se jedná o rozhovor mimo záznam. Navíc prý při rozhovoru lhal. „Chtěl jsem vypadat líp, zajímavějš. Proto jsem v tom rozhovoru lhal,“ uvedl u soudu.

„Není pravda, že bych využil svého postavení k vlastnímu obohacení,“ pokračoval. Siman soudu řekl, že hlavní motivací jeho odjezdu na Ukrajinu byla jeho rodina, která částečně z Ukrajiny pochází. „I když jsem Čech, tak jsem i Ukrajincem a cítil jsem jako povinnost bojovat za svou zem,“ řekl soudu Siman. Přiznal, že nepožádal prezidenta o souhlas se službou v cizí armádě, vzhledem k situaci a projevům tehdejšího prezidenta Miloše Zemana a předsedy vlády Petra Fialy to však prý nepovažoval za nutné.

Policie šetří tři Čechy rabující na Ukrajině i porušení sankcí

Domácí

Siman u soudu odmítl, že by se chtěl nalezenými věcmi nějak obohatit. Cennosti a další věci dobrovolníci nacházeli při průzkumu, při tzv. začišťovacích pracích. Nalezené věci se podle Simanových slov odnášely na štáb.

„Nacházely se cennosti, peníze, zlato, stříbro, motorky, auta. Co se týče menších věcí, ty jsme odnášeli na štáb,“ řekl soudu Siman. „Bylo mi řečeno, že kdyby se náhodou stalo, že by Rusové znovu dobyli naše pozice, tak je lepší, že ukrajinské věci zůstanou Ukrajincům, než aby padly do rukou Rusů,“ doplnil na dotaz přísedící, proč věci civilistů vůbec brali.

V případě nalezených investičních slitků bylo Simanovi údajně řečeno, že si je může ponechat. O špercích či penězích, které mu klade za vinu obžaloba, údajně nic neví. Co se týče dýchací masky z Mrije, přiznal, že si ji ponechal. „Šlo mi o to, abych měl nějakou vzpomínku na to, že jsem tam opravdu byl,“ prohlásil Siman.

Siman ve své výpovědi poměrně podrobně popisoval své působení na Ukrajině včetně válečných hrůz, které zažíval. V telefonu jednoho ze zadržených ruských vojáků našli například video, kde šestice ruských vojáků znásilňovala matku dvou dětí, které donutili se na to koukat. Na dotaz soudkyně, zda zadržené Rusy zastřelili, Siman odvětil: „Jejich další osud byl výsledkem osudu, který připravili svým obětem. Dál bych využil svého práva nevypovídat (k této věci).“

„My jsme byli policie, my jsme byli soud, my jsme byli i popravčí četa, když na to přišlo,“ prohlásil později ve své výpovědi ke svému působení na Ukrajině. Zároveň vypověděl, že zachránil několik životů, na což je pyšný.

Český dobrovolník působící na Ukrajině byl obviněn z rabování

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám