Hlavní obsah

Bývalý zastupitel Třeboně, který mlátil soka vázou do hlavy, vyvázl s podmínkou

S tříletou podmínkou s odkladem na zkušební dobu tří roků za pokus o těžké ublížení na zdraví a porušování domovní svobody vyvázl v pátek u Okresního soudu v Olomouci někdejší zastupitel Třeboně Jan Lukavský (Piráti). Hrozilo mu až deset let za mřížemi. Verdikt není pravomocný. Lukavský i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Jan Lukavský u Okresního soudu v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Lukavský (38) podle obžaloby loni 10. října přišel časně ráno opilý do bytu své někdejší přítelkyně. Ta ho sice dovnitř pustila a umožnila mu vyspat se tam, ale když ho opakovaně žádala, aby odešel, odmítl to. Žena proto požádala o pomoc známého. Ten tam dorazil okolo 10:45, Lukavského chytil do takzvané kravaty a levou ruku mu držel za zády. Takto ho „vytáhl“ na chodbu domu.

Když stisk povolil, Lukavský toho využil, otočil se a povalil ho na zem. Poté uchopil vázu dlouhou 25 cm a vážící 1,37 kg, která stála na botníku, a tou ho pak udeřil minimálně čtyřikrát do hlavy. Rány směroval do temene, spánku a na obličej. Muž pak strávil měsíc na neschopence.

Foto: Petr Marek

Jan Lukavský u olomouckého okresního soudu

Lukavský, od něhož bývalá přítelkyně odešla kvůli jeho potížím s alkoholem, u soudu prohlásil, že se vinen necítí. Muže, kterého vážně zranil, označil za násilníka a psychopata. Bývalou přítelkyni za duševně nemocnou, která všem jen lže. „Já jsem tady oběť. Mé napadení naplánovali. Původně jsem byl v bytě chtěný. Čekalo se jen na to, až dorazí muž, co na mě zaútočil. On rvačku také začal a já jsem se jen bránil. Měl jsem logicky obavy o svůj život, a tak jsem vzal, co zrovna bylo po ruce,“ tvrdil v pátek u soudu.

Exzastupitel Třeboně mlátil soka vázou do hlavy. Sebeobrana, řekl soudu. Hrozí mu deset let

Krimi

Ten však nepřesvědčil. „Do bytu přišel za dcerou a opilý, ač v takovém stavu mívá problémy. Jen kvůli ní ho do něj pustila. Doslova se tam vloudil. Věděl také, že dcerka chodí do školky, že matka ji tam musí odvést, ale na její opakované výzvy, ať byt opustí, nereagoval,“ konstatoval předseda senátu olomouckého okresního soudu Petr Bednář s tím, že o tom, že se Lukavský dopustil porušování domovní svobody, není proto pochybností.

Odmítl také, že by „celá akce“ na něj byla předem připravena. „Pokud by se skutečně cítil ohrožený, pak nechápu, proč tam zůstával,“ zdůraznil soudce.

„Ze stolu“ pak smetl i nutnou obranu. „Když na něj poškozený apeloval, aby z bytu odešel, neposlechl, tvrdil, že on je tam doma, a následoval konflikt. V okamžiku, kdy byl z bytu vyveden, ani jeden z mužů nevěděl, jak to bude pokračovat. Jednání, které následovalo, bylo spontánní. Lukavský nejednal v nutné obraně, soka udeřil vázou až poté, co jeho sevření polevilo. Z důkazů to jednoznačně vyplývá,“ vysvětlil Bednář.

Vzhledem k charakteru použitého předmětu, intenzitě útoku a umístění úderů si podle něj Lukavský musel být vědom, že poškozenému může způsobit závažné i život ohrožující zranění, například zhmoždění mozku s možnými trvalými následky nebo ztrátu vidění. „Proto pokus těžkého ublížení na zdraví,“ dodal soudce.

Střelil soka v lásce do břicha. Bývalý místostarosta Lovosic Závada dostal 12 let

Krimi

Výběr článků

Načítám