Hlavní obsah

Bývalý český voják dostal za rabování a okrádání padlých na Ukrajině 7 let

Praha
Aktualizováno

Bývalý český voják Filip Siman (27) dostal v úterý za plenění na Ukrajině sedm let vězení. Mladík čin nijak zvlášť nepopíral, tvrdil ale, že se nechtěl nijak obohatit. Simanovi hrozil až dvacetiletý trest, případně i výjimečný. Verdikt není pravomocný.

Filip Siman u souduVideo: Novinky

Článek

„Ze své viny je pan obžalovaný usvědčován zajištěnými videozáznamy, které sám pořídil, ale i výpověďmi svědků, kteří všichni potvrdili, že pana obžalovaného viděli či slyšeli, jak z civilních objektů ty cennosti bral,“ konstatovala předsedkyně senátu Hana Krestýnová.

Svědci také popsali Simanovo zadržení na základně batalionu, kdy na pokoj vtrhlo komando a u Simana našli cennosti, mimo jiné schované například v krabičce cigaret.

Siman byl původně obžalovaný také ze služby v cizích ozbrojených silách. Soud ale za situace, kdy Česká republika v rámci své zahraniční politiky podporuje Ukrajinu, a kdy tehdejší prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala prohlásili, že Čechům, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu nebude hrozit vězení, nedovodil trestnost Simanova přečinu, byť obžalovaný velmi dobře věděl, že o žádný souhlas prezidenta nepožádal.

Čecha soudí za rabování na Ukrajině. Sám si ho měl natáčet na telefon

Krimi

Siman podle obžaloby zhruba tři týdny po předloňské ruské invazi na Ukrajinu odjel do Kyjeva, kde vstoupil do jednotky Karpatská Sič (dobrovolnického ozbrojeného batalionu podřízeného ukrajinské armádě). Tam prodělal základní výcvik, byl vyzbrojen a se skupinou dalších 11 dobrovolníků, kterým velel, vyrazil do Irpině a Buči, kde měli hlídkovat. Siman ovšem podle spisu obíral padlé vojáky i civilní obyvatele.

Tímto způsobem si měl přijít například na barety speciálních jednotek, šperky, peníze, sluneční brýle, zbraně, investiční slitky z drahých kovů nebo například dýchací masku z Antonova An-225 Mrija, někdejšího největšího letadla, které ruští okupanti zničili při náletu na letiště ve městě Hostomel. Svoje rabování si navíc natáčel na telefon. Podle svědků chodil z výprav kolikrát nadšený. „Filip často přišel z akce s úsměvem, že něco našel. Přišel s tím jako s radostnou zprávou,“ uvedl muž.

Siman podle něj i sundával šperky z mrtvého člověka. Na videu přehraném u soudu, které Siman při tzv. začišťovacích operacích nahrával, je slyšet, jak se z nálezů raduje. „Olalá, Ray-Ban,“ zaradoval se. Jindy si zas pochvaloval, jak trefil „jackpot“, v jiné části zase nabízí kolegům z jednotky nalezená sluchátka.

Rabování na Ukrajině. Pro bývalého českého vojáka žádá žalobce deset let

Krimi

Tím se měl Siman dopustit přečinu služby v cizích ozbrojených silách a zločinu plenění v prostoru válečných operací, za což mu hrozilo až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest. Siman se původně k rabování přiznal novináři ze serveru Seznam Zprávy, u soudu to však popřel, prý chtěl „vypadat líp, zajímavější“. Siman také uvedl, že se nalezené věci posílaly na štáb, o špercích či penězích, z jejichž krádeží ho viní obžaloba, prý nic neví. Přiznal, že si ponechal dýchací masku z rozbombardovaného letounu Mrija, prý chtěl mít vzpomínku.

„Skutečně jsem vzal některé věci, o kterých obžaloba hovoří, ale žádnou jsem nevzal, abych se obohatil. Mohl jsem se zmocnit mnohem hodnotnějších věcí,“ uvedl své při pondělní závěrečné řeči. „Dnes už vím, že rozkazy mých nadřízených mě neomlouvají. Jako voják jsem byl ale veden k poslouchání rozkazů. Poslušnost je jedna z charakteristik vojáka,“ dodal.

„Každý ví, že krást se nemá,“ prohlásil v pondělí v závěrečné řeči státní zástupce Martin Bílý. „Přitěžující okolností je jednak to, že se dopustil dvou trestných činů, jednak to, že se jednání dopustil ze ziskuchtivosti,“ pokračoval. Poznamenal, že Ukrajina a její obyvatelé jsou postiženi válečným konfliktem a nelze akceptovat jednání, které situaci Ukrajinců ještě zhoršuje.

Bílý pro Simana původně navrhoval desetileté vězení.

Přišel často s úsměvem, že něco našel. Svědci popisují Čecha souzeného za rabování na Ukrajině

Krimi

Výběr článků

Načítám