Hlavní obsah

Byla to strašná řež, líčil svědek, jak ho strážník mlátil obuškem. U soudu ho ale nepoznal

Až osm let vězení hrozilo strážníkovi sokolovské městské policie Jakubu Ivaničovi (36) za zákrok proti agresivnímu opilci L. H., kterého podle státního zástupce zbil teleskopickým obuškem a zlomil mu při tom ruku. Zdejší okresní soud ale v úterý Ivaniče obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby a ublížení na zdraví zprostil.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaný strážník (vpravo) u sokolovského okresního soudu

Článek

Během hlavního líčení totiž nastala zcela absurdní situace. Poškozený nejprve emotivně popisoval, jak strašná to byla řež, když jej strážník mlátil obuškem, a jak poníženě se přitom cítil. Když ale muže na konci jeho výpovědi soudce Emil Pešina oslovil, zda je obžalovaný tím, kdo ho zbil, svědek při pohledu na Ivaniče řekl, že on to rozhodně nebyl.

„Ten, kdo mě mlátil a způsobil mi zranění, byl tmavovlasý s plnovousem. Pan obžalovaný je plešatý a bez vousů. Že tady dneska sedí zrovna on, jsem zpočátku považoval za nějakou kamufláž, aby nebyl skutečný viník potrestán. Ale tenhle člověk to opravdu neudělal,“ překvapil muž.

Na základě jeho výpovědi pak soud strážníka zprostil viny.

Táborští strážníci budou jako první v republice jezdit teslou, radní přesvědčil nadšenec

AutoMoto

„Za svoji praxi jsem v soudní síni ještě nezažil, aby byla podaná obžaloba a pak svědek přijde a řekne, že to není obžalovaný. To byl rozhodující moment. Pokud klíčový svědek nepozná pachatele, kterého státní zástupce pošle před soud, tak tady není co řešit,“ uvedl Pešina.

Nic na tom nezměnilo ani Ivaničovo přiznání, že během použití donucovacích prostředků muže dvakrát přetáhl teleskopickým obuškem. „Mělo jít ale o údery do stehna, které poškozeného nijak nezranily. Tady se jednalo hlavně o tu zlomeninu, která podle státního zástupce vznikla poté, co si poškozený kryl hlavu, kam se ho obžalovaný měl ještě snažit udeřit,“ vysvětlil Pešina s tím, že poškozený útočníka popisoval jinak už v průběhu vyšetřování.

„Zřejmě měla v přípravném řízení proběhnout rekognice,“ reagoval soudce. Narážel zřejmě na to, že s mužem, který měl být poškozený, přišli později do styku další policisté.

Podle spisu byl Ivanič součástí dvoučlenné hlídky, která proti L. H. zasahovala kvůli rušení nočního klidu v červenci 2022. „Při služebním zákroku proti podnapilému muži jej nejprve oslovil: ‚Co tady řveš, zm*de.‘ A když muž nemohl prokázat svoji totožnost, neboť u sebe neměl patřičné doklady, a žádal obviněného, aby přivolal jeho manželku, tak nevhodně a vulgárně odpověděl slovy: ‚Na co ji budu volat, když ji mám doma a mr*ám ji tam,‘“ uvedl žalobce.

Když se L. H. proti tomu hlasitě ohradil, tak podle tvrzení státního zástupce proti němu použil strážník nepřiměřeným způsobem teleskopický obušek jako donucovací prostředek, kterým ho měl nejprve udeřit opakovaně do stehna a do žeber.

„Napadený muž začal couvat. Upadl na zem a schoulil se do klubíčka. Obžalovaný se jej pokusil silně udeřit do hlavy, přičemž poškozený úder vykryl levou rukou a došlo ke zlomenině loketní kosti,“ dodal žalobce s tím, že zranění si vyžádalo operaci a poškozený zůstal následně dva měsíce v pracovní neschopnosti.

Přiznal, že byl opilý

Obviněný strážník před soudem uvedl, že použili s kolegou donucovací prostředky kvůli opilcově agresivitě.

„Vyzvali jsme ho, aby zanechal protiprávního jednání. Reagoval sprostými nadávkami, které přešly ve výhrůžky zabitím. Pak zaujal bojové postavení, a když mě chtěl praštit, vytáhl jsem obušek a jednou nebo dvakrát ho praštil do stehna,“ popisoval Ivanič, co se tehdy odehrálo.

„Pak začal couvat a přitom zakopl o obrubník. Využili jsme toho, dali mu pouta a převezli na záchytku, kde jsme ho museli přikurtovat na lůžko, protože byl agresivní,“ pokračoval obžalovaný.

Jak dodal, muž si tehdy na žádné zranění nestěžoval. „Až později nás zavolali kolegové ze státní policie, že je v nemocnici a má něco s rukou,“ vypovídal Ivanič, který u městské policie pracuje 14 let. „Nejsem žádný surovec. Určitě bych nikdy nikoho nemlátil do hlavy. Bylo to tak i v tomto případě,“ dodal.

L. H. před soudem přiznal, že byl tehdy opilý. „Pokřikoval jsem na známou v okně. Pak jsem zaregistroval majáky a strážníky poprosil, aby zavolali mé ženě. To, co o ní řekli, mě naštvalo. Následovala ta řežba obušky. Řval jsem bolestí. Chovali se ke mně, jak kdybych někoho zabil nebo znásilnil,“ plakal muž před soudem.

Ulomenou násadou od smetáku útočil na strážníka. Schytal od něj kulku do hrudníku a u soudu 6,5 roku

Krimi

Výběr článků

Načítám