Hlavní obsah

Byl poměrně otevřený. Ředitele brněnské školy, jejíž žák spáchal sebevraždu, zpovídali radní

Brno

Sebevražda jednoho z žáků, propíraná šikana, odchod velké části učitelů II. stupně. To vše nyní zmítá Základní školou Kotlářská v Brně. Osud jejího ředitele Libora Zřídkaveselého má nyní ve svých rukou Česká školní inspekce. Pokud dojde k závěru, že selhal, bude ředitel zřejmě čelit návrhu na odvolání.

Foto: Novinky

Takto se žáci „rozloučili“ poslední školní den se svou školou

Článek

Novinkám to řekl Martin Vrubel (KDU-ČSL), místostarosta městské části Brno-střed, která je zřizovatelem školy, po setkání s některými rodiči žáků.

Jak Novinky popsaly, atmosféra na jinak velmi oblíbené škole zhoustla poté, co jeden ze žáků spáchal sebevraždu. Poté se začalo mluvit o šikaně mezi dětmi, kterou prý vedení školy nedostatečně řešilo. Školu také nyní opustila velká část učitelů.

Jeden z odcházejících pedagogů a rodiče dětí se v pondělí setkali s místostarostou Vrubelem, který má na starosti právě oblast školství. „Byla tam mnoho zajímavých zjištění o tom, jak rodiče hodnotí informace od školy, jak se řešila krizová intervence po té sebevraždě, jak se tam vedla diskuze,“ popsal Novinkám Vrubel s tím, že na setkání byli rodiče, kteří přístup ředitele kritizovali, i ti, kteří se ho naopak zastávali.

Sebevražda žáka, propíraná šikana, odchod velké části učitelů. Základka v Brně se zmítá v problémech

Krimi

Radní osloví i odcházející učitele

Sám ředitel Zřídkaveselý byl přímo na zasedání rady městské části. „Chtěli jsme zjistit jeho pohled na danou situaci. Pan ředitel byl poměrně otevřený a pomohlo nám to udělat si určitý obrázek. Situace je teď taková, že čekáme na výsledky šetření inspekce a chceme oslovit i odcházející učitele, abychom měli co nejobjektivnější informace,“ řekl Vrubel.

Pokud podle místostarosty inspekce konstatuje jasné selhání ředitele, bude zřejmě čelit odvolání. „I v případě, že se inspekce za ředitele postaví, tak budeme žádat úpravu systému komunikace se žáky a učiteli a nastavení systému práce s dětmi s problémovým chováním. U rodičů vnímám hlavně to, že jim jde o nastavení otevřených pravidel komunikace,“ dodal Vrubel.

Novinky oslovily i ředitele Zřídkaveselého, ten se ale k posledním událostem nechtěl vyjadřovat. Minulý týden uvedl, že dokud policie neuzavře vyšetřování sebevraždy, nebude situaci na škole nijak komentovat.

Rozkopané záchody na konci roku

Novinkám problémy se šikanou na škole potvrdily nezávisle na sobě i rodiče některých dětí. „Vnímala jsem, že je potřeba něco udělat; jak se k tomu vedení školy postavilo, je neuvěřitelné. Šikana tam byla. Když došlo k té sebevraždě, nebyla zajištěna ani žádná krizová intervence, žádná psychologická péče,“ řekla jedna z matek, jejíž jméno redakce zná, ale vzhledem k situaci jej neuvádí.

Poměry na škole podle jednoho z odcházejících pedagogů názorně ilustrují rozkopané chlapecké záchody v den předávání vysvědčení. „Ti, kteří to udělali, nemají elementární lidský respekt – a odcházejí s jedničkami z chování,“ řekl pedagog.

Školáci pomohou řešit konflikty, které se rozhoří mezi spolužáky

Věda a školy

Výběr článků

Načítám