Hlavní obsah

Byl hvězdou televizní Policie v akci. Při agresivním řádění opilého kolegy jen nečinně přihlížel

Praha

V televizním pořadu Policie v akci si opakovaně hrál na muže zákona, který je připraven za všech okolností okamžitě zasáhnout proti zločincům. Ve skutečnosti ale přesně tuto svou zákonnou povinnost vyplývající z práce člena policejní hlídky letos v únoru nesplnil. Řeč je o policistovi, který jen nečinně přihlížel agresivnímu útoku svého kolegy na mladou ženu na ulici před barem na pražském Smíchově.

Foto: SíťX/@desoleole

Opilý policista napadl za pomoci přítelkyně dívku.

Článek

Devatenáctiletá dívka tehdy utrpěla těžkou újmu na zdraví – komplikovanou zlomeninu kotníku –, musela na operaci, při níž do nohy dostala šrouby, a její léčba trvala několik měsíců.

Opilého agresora, kterým byl policista ve slavnostní uniformě, i jeho útoku asistující přítelkyni, jež je rovněž policistkou, už státní zástupce minulý týden obžaloval.

Totéž nyní učinil i v případě člena policejní hlídky, který na místo nočního incidentu sice přijel, ale nezabránil svému namol opilému kolegovi v pokračování útoku na mladou ženu. Teď ho čeká soud, ke kterému zamíří už jako bývalý člen pražské policie, odkud v mezidobí sám odešel.

Policistu, který opilý v baru mlátil dívky a jedné zlomil kotník, obžalovali

Domácí

„Státní zástupce podal 30. září obžalobu na bývalého příslušníka bezpečnostního sboru, a to pro jednání, které lze ve stručnosti popsat tak, že obviněný poté, co se dostavil na místo, kde docházelo k fyzickému napadání poškozené, mylně panující situaci vyhodnotil a celému dění pouze přihlížel, aniž by pokračujícímu násilnému jednání vedenému proti poškozené jakkoliv bránil či zabránil,“ sdělil v úterý Novinkám mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Podle státního zástupce jako úřední osoba při výkonu své pravomoci „z nedbalosti zmařil splnění důležitého úkolu, čímž naplnil znaky skutkové podstaty přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti“.

Cimbala doplnil, že o podané obžalobě bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 5 a v případě uznání viny může dotyčnému uložit až jeden rok vězení nebo zákaz činnosti.

Hvězda TV Prima

V dlouholetém televizním pořadu TV Prima Policie v akci se přitom policista prezentoval jako ochránce nevinných, který je připraven hájit spravedlnost. Dokonce se s dalším kolegou pokoušel o své práci policisty rozjet i podcast na youtubu.

„Je to jedna z hlavních ‚hvězd‘ již dlouho vysílaného seriálu Policie v akci, nově teď pokračují se stejným pořadem na TV Barrandov v seriálu ‚Policie Delta‘. Teď se tento pan vzorný policista bude zpovídat u soudu, že nezakročil a tu nebohou dívku nechal mlátit svým opilým kolegou,“ sdělil redakci jeden ze tří zdrojů potvrzujících informace Novinek, že dotyčný expolicista si ve volném čase přivydělává v televizi jako herec v roli policisty.

Jde o výdělečnou uměleckou činnost, kterou v minulosti prověřovalo i policejní prezidium. Dospělo však k závěru, že žádný právní předpis nebrání skutečným policistům hrát si na ně i v seriálu či televizním pořadu.

Konflikt na akci pro LGBT komunitu

Celý konflikt se odehrál v noci na 17. února v baru na Smíchově, kde se konala akce pro LGBT komunitu, primárně pro ženy a dívky. Z policejního plesu na pražském Žofíně tam dorazila čtyřčlenná skupina. V té byl i namol opilý policista oblečený ve slavnostní uniformě, kterému později kolegové z přivolané hlídky naměřili 2,6 promile alkoholu v krvi, a jeho přítelkyně, policistka v civilu. I ona byla opilá.

„Obviněný v nočních hodinách, po požití alkoholických nápojů, nejprve ve vnitřních prostorách baru šťoucháním a strkáním napadl jednu z návštěvnic. Konflikt dále vygradoval v potyčku s dalšími návštěvnicemi baru,“ popsal minulý týden Cimbala.

Další ženy pak muž napadl před barem. Jednu z nich strhl na zem, v čemž mu pomáhala i jeho partnerka. „Když vstávala a policista ji potom napadl ještě jednou, zase ji skolil, a tehdy si zlomila kotník,“ doplnil zdroj Novinek, podle kterého už u této situace byl i nyní obžalovaný člen přivolané policejní hlídky.

Namol opilý policista ve slavnostní uniformě vláčel dívku za vlasy na ulici v Praze

Krimi

Útoku nečinně přihlížel a proti opilému kolegovi nezasáhl. „V důsledku čehož jí byla způsobena těžká újma na zdraví. Obviněný v důsledku svého jednání, které je mu kladeno za vinu, zmařil důležitý úkol spočívající v ochraně bezpečnosti osob a veřejného pořádku a předejití trestné činnosti,“ uvedl po květnovém obvinění tohoto policisty Cimbala.

Může přijít o výsluhy

Pokud by soud uznal vinu obžalovaného, může tento kvůli odsouzení přijít o finanční výsluhy a odchodné, které už obdržel po dobrovolném odchodu od pražské policie. Hlavní agresor už u policie rovněž skončil. V polovině května ho nadřízení propustili ze služebního poměru bez nároku na výsluhy i odchodné. Jeho přítelkyni, která pracovala jako dopravní policistka v místním oddělení Praha 1, pak postavili mimo službu.

Státní zástupce opilého útočníka minulý týden obžaloval z těžkého ublížení na zdraví, výtržnictví a nově pak i ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli tomu, že se i v podroušeném stavu snažil vystupovat jako zasahující policista v uniformě, použil zákonné výzvy, a dokonce prý opakovaně ukazoval služební průkaz. Nyní mu hrozí až desetiletý trest, jeho přítelkyni policistce pak maximálně dva roky za zmíněné výtržnictví.

Zpitý policista mlátil dívku, kolega jen přihlížel. Inspekce ho chce poslat před soud

Krimi

Výběr článků

Načítám