Hlavní obsah

Bronzovému Zátopkovi v Kopřivnici přibyly nejen rudé rty, po vandalovi pátrá policie

Kopřivnice

Neznámý vandal se před pár dny vyřádil na bronzové soše Emila Zátopka na pěší zóně v Kopřivnici. Zahalen do tmy mu udělal nežádoucí make-up. Radnici došla s lidovou tvořivostí trpělivost a podala na amatérského vizážistu trestní oznámení.

Foto: město Kopřivnice

Bronzovou sochu Emila Zátopka v centru Kopřivnice počmáral vandal

Článek

„Jednalo se o nějaký lak, k poškození došlo v pátek brzy ráno,“ sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková s tím, že město škodu nevyčíslovalo, protože rozsah nebyl velký a jeho zaměstnanci zvládli sochu očistit sami.

„V tomto případě nejde o materiální škodu, všechno není jen o penězích. Vnímáme to jako projev neúcty a vandalismu. Již dříve jsme řešili, že sochu někdo pomaloval rtěnkou nebo zmrzlinou, ale tentokrát to nešlo dolů úplně lehce,“ přiznala a dodala, že město už předalo policii kamerový záznam.

Policejní mluvčí Kateřina Kubzová sdělila, že policisté z Kopřivnice už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel. „V případě dopadení a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ doplnila.

Bronzová plastika Emila Zátopka vážící 116 kilogramů zdobí centrum Kopřivnice od září 2022. A od té doby je v zájmu amatérských umělců či designérů. Jejich práci radnice až dosud tolerovala.

„Těší nás, když to v centru žije a Zátopek je součástí dění. Proto rádi vidíme, jak ho v zimě zahříváte čepicemi, v létě mu chráníte zrak slunečními brýlemi. Ale make-up je vážně přes čáru a považujeme ho za projev neúcty a vandalismu,“ zveřejnilo město na svém facebookovém profilu poté, co jeho zaměstnanci zjistili, že ji někdo počmáral.

Policie obvinila vandala, který připravil v Plzni o hlavu bronzového Hurvínka

Krimi

Výběr článků

Načítám