Hlavní obsah

Bratrovi rozbil hlavu, při rozsudku vyhazoval svého obhájce a spílal soudci

Brno

Na první pohled šlo o banální případ. Roky znesváření bratři se pohádali a pak jeden druhého praštil zezadu do hlavy. Napadený naštěstí neutrpěl vážné zranění, přesto případ zaměstnal brněnskou justici na celý rok více než tuctem jednání. Místo žalovaného těžkého ublížení na zdraví se sazbou až dvanáct let nakonec vše skončilo jen podmínkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žalobce pohnal před soud dvaapadesátiletého muže za to, že předloni v březnu po hádce udeřil zezadu kamenem svého bratra do hlavy, a když napadený klesl na kolena, napřáhl znovu se slovy „chcípni, ty ku**o“. Útočník byl přitom před deseti lety za útok na bratra už jednou trestán.

Nijak komplikovaný případ nakonec řešil brněnský krajský soud při více než tuctu zasedání a rozhodl na den přesně po roce od začátku jednání. Rozhodnutí oddalovala zejména aktivita obžalovaného, který ve svém procesu spatřoval nekalé rejdy uplacené policie, státního zastupitelství a soudu. Přímo při rozsudku dokonce vyhazoval svého obhájce.

Místo sedmi let vězení, které pro muže žádal státní zástupce, nakonec soud útočníka potrestal podmínkou za lehké ublížení na zdraví. „Máme tu dvě protichůdné výpovědi a dva bratry, kteří se nenávidí na život a na smrt. Spis je plný žalob o miliony,“ konstatoval soudce a upozornil, že bratři měli po otci dědit nemovitosti zřejmě za desítky milionů.

Policejní major měl v Brně uplácet, aby jeho dcera dostala městský byt. Hrozí mu výpověď s ostudou

Krimi

Problém byl, že při útoku nebyl žádný svědek a ani jeden z bratrů nebyl při své výpovědi zrovna esencí pravdomluvnosti. Zatím co útočník nabízel různé verze o zranění od pádu ze schodů či schválného hlavičkování do kamene, napadený zase útok zveličoval.

„Kdyby se jednalo o dva cizí lidi, kteří za sebou nemají bohatou historii rodinné nenávisti, bylo by to jiné. V tomto extrémním případu jsme dospěli k závěru, že rozhodnutí nelze postavit jen na základě výpovědi poškozeného, ačkoli mu ublížit mohl jen obžalovaný,“ zhodnotil soudce.

„Nehorázný rozsudek, vy ze mě máte velký strach, pane soudce. Tohle ještě neskončilo, moje odsouzení bylo od začátku plánované. Je nehoráznost, že jste mě nechal zastupovat tímto obhájcem. Už jsem jej měl být dávno zbaven,“ rozčiloval se odsouzený. Pokud se odvolá, bude se s ním muset vypořádat olomoucký vrchní soud.

Mezi sousedy v Brně padaly facky kvůli mrtvému potkanovi na kapotě a neuklizenému psímu exkrementu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám