Hlavní obsah

Bojím se jehel a mám na to lékařské dobrozdání. Zdrogovanému řidiči to v boji s úřady nepomohlo

Brno

Zajímavou taktiku se rozhodl vyzkoušet řidič, kterého policisté v Jihlavě přistihli za volantem pod vlivem drog. Orientační test u řidiče ukázal přítomnost pervitinu, muž ale odmítl lékařské vyšetření s tím, že má strach z jehel. Při projednávání přestupku ale s takovým důvodem nepochodil a neuspěl ani poté, co se vytasil lékařském dobrozdáním.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Nejvyšší správní soud

Článek

Zdrogovaného řidiče policisté kontrolovali už v roce 2021. Muž se tehdy proti trestu za přestupek nebránil žalobou. Loni se ale vytasil s lékařskou zprávou od psychiatra, z níž vyplývá, že jeho schopnost absolvovat odběr krve je zřetelně omezena.

Takto vyzbrojen se domáhal obnovy řízení, navíc ještě tvrdil, že se k němu tehdy policisté chovali arogantně.

Krajský úřad ale rozhodl, že se případ znovu neotevře, neboť žádost byla podána pozdě. Muž se bránil žalobou k brněnskému krajskému soudu, ale ani tam nepochodil.

Zfetovaný Ukrajinec lezl v Brně do domu a bral klíče od auta, vyvázl s podmínkou. Nevěděl, co dělá, řekl soud

Krimi

Soud připomněl, že o obnovu řízení je možné požádat do tří měsíců ode dne, kdy se účastník řízení dozvěděl o důvodu obnovy řízení, nejpozději pak do tří let ode dne právní moci rozhodnutí.

„Lékařská zpráva potvrzující žalobcovu zdravotní nezpůsobilost k odběru krve, o kterou opíral žádost o obnovu přestupkového řízení, byla vyhotovena dne 5. května 2022,“ vysvětlil soud.

„Žalobce však podal žádost o obnovu řízení až v květnu roku 2023, tedy po uplynutí tříměsíční lhůty,“ dodal soud a připomněl, že ona „obava z jehel“ byla probírána již v původním správním řízení.

Muž byl v hájení svého práva zarputilý a obrátil se ještě na Nejvyšší správní soud. Senát v čele s Veronikou Juřičkovou ale nepřesvědčil.

„Je zřejmé, že subjektivní tříměsíční lhůta započala běžet ode dne vyhotovení lékařské zprávy. Pokud ovšem stěžovatel podal návrh na obnovu řízení až dne 26. května 2023, učinil tak více než rok poté, kdy se o rozhodné skutečnosti stran jeho zdravotního stavu dozvěděl,“ smetli soudci stížnost ze stolu.

Zfetovaný muž si půjčil auto, pak se řítil Brnem a zabil spolujezdkyni. U soudu chtěl podmínku

Krimi

Výběr článků

Načítám