Hlavní obsah

Bodl školačku do krku. Dostal 16 let

Brno
Aktualizováno

Celkem pětkrát zaútočil v Brně v rozmezí několika týdnů na ženy osmatřicetiletý narkoman František Oláh. Vulgárně jim nadával či před nimi masturboval. Jeho řádění nakonec vyvrcholilo v polovině loňského září, kdy přímo na rušné ulici napadl školačku, bodl ji nožem do krku. Za pokus o vraždu poslal brněnský krajský soud Oláha na 16 let do vězení.

František Oláh u soudu. Video: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Jeho útoky se několik týdnů před pobodáním školačky stupňovaly. Nejprve obtěžoval skupinku žen na nádraží a jedné rozbil brýle, pak se zaměřil na cestující v trolejbusu. Následně k tomu přidal i obnažování nebo masturbaci.

Jeho řádění skončilo až brutálním útokem na Táborské ulici poblíž Dělnického domu. Tam nejprve pronásledoval čtrnáctiletou školačku, která před ním utíkala, a nakonec se pod jeho ranami schoulila na zem. Když se k ní seběhli lidé, aby jí pomohli, Oláh si poodstoupil, načež vytáhl nůž, přiskočil a bodl ji do krku.

Dívka jen shodou náhod přežila, ovšem potýká se dodnes s těžkými psychickými problémy. Oláha hned na místě zadrželi svědci a poté přivolaní strážníci.

Nešlo ho zastavit dřív? Muž, který v Brně nožem bodl na ulici školačku, měl už předtím útočit na ženy

Krimi

Na svobodu už se možná nepodívá

Oláh před soudem prohlásil vinu, což mu podle předsedy trestního senátu Aleše Novotného snížilo trest. „Pokud by tak neučinil, ukládali bychom trest okolo 18 let. Po odpykání trestu vězení ale nepůjde na svobodu, nastoupí do zabezpečovací detence,“ rozhodl Novotný.

Z detence, kde končí nebezpeční násilníci, už Oláh nemusí do konce života vyjít. Bude totiž záležet na tom, jak se bude vyvíjet jeho psychický stav. Dokud bude pro společnost nebezpečný, měl by v detenci zůstat.

„Bylo to zákeřné napadení. Nejdřív mlátil ležící dítě do hlavy a pak ještě přidal útok nožem. Poškozená nyní trpí posttraumatickou stresovou poruchou, dopad na její život může být zcela zásadní, ačkoli jí soud přeje, aby se s tím vším dokázala vyrovnat,“ konstatoval Novotný.

Verdikt je pravomocný, Oláh trest na místě přijal, práva na odvolání se vzdala i státní zástupkyně.

Otevřel dveře u auta a pobodal mladého řidiče. Policie útočníka obvinila z pokusu o vraždu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám