Hlavní obsah

Bodl muže, co zrovna vybral peníze z bankomatu. O peníze nešlo, vysvětlil soud snížení trestu

Praha

Místo patnácti stráví teprve osmnáctiletý Tomáš Horváth za pokus o vraždu ve vězení deset let. Pravomocně o tom ve středu rozhodl pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl Horváthově odvolání proti květnovému verdiktu Krajského soudu v Praze.

Tomáš Horváth s eskortouVideo: Novinky

Článek

Horváth napadl loni v prosinci na náměstí v Týnci nad Labem nic netušícího muže, který si zrovna vybral z bankomatu peníze. Jednou ranou mu vrazil zezadu nůž s téměř sedmicentimetrovou čepelí do břicha a mimo jiné mu probodl játra.

Muž se po něm ohnal, když ale zjistil, že mu teče z břicha krev, odešel do nedalekého bistra. Tam mu majitelé poskytli první pomoc a zavolali záchranku a policii. Horváthovi, který zůstal na místě, řekli, ať si sedne a čeká na příjezd policie. Ta si pro něj zanedlouho přijela a zadržela ho.

Horváth se k činu víceméně přiznal, byť prý neví, proč vůbec muže bodl. Odmítl, že jej chtěl zabít nebo po něm chtěl vybrané peníze. Právě majetkový motiv v Horváthově činu odvolací soud na rozdíl od soudu nalézacího neshledal.

Ukrajinec, který nožem útočil na pražském Žižkově, se sám přihlásil policii

Krimi

„Soud dospěl k závěru, že odvolání obžalovaného je důvodné částečně,“ uvedl ve středu předseda senátu Petr Hovorka s tím, že odvolací soud hodnotil zásadní důkaz, tedy kamerové záběry z náměstí, jinak než soud prvého stupně. Ten totiž tvrdil, že Horváth poškozeného sledoval asi sedm minut, jak se pohybuje po náměstí a míří k bankomatu.

„Takhle to nebylo, obžalovaný lelkoval na náměstí a rozhodně nesledoval bankomat,“ podotkl Hovorka. „Není nade vši pochybnost prokázáno, že ten útok byl z motivu majetkového,“ dodal.

Proto podle něj nemohla obstát právní kvalifikace činu. Tím se Horváth dostal do mírnější trestní sazby, v tomto případě 12 až 20 let. Odvolací soud ale ještě sáhl po mimořádném snížení trestu pod spodní hranici zákonné trestní sazby. „Dospěli jsme k závěru že povaha a charakter toho pokusu umožňují uložit trest pod zákonnou trestní sazbou,“ konstatoval Hovorka.

A to zejména proto, že mladíkovi bylo v době činu čerstvě osmnáct let a byl tedy ve věku blízkém věku mladistvých, což je jedna okolností, ke které soud může přihlédnout při ukládání trestu pod sazbu. Dalším důvodem bylo, že muž zákeřný útok přežil, navíc, a patrně i kvůli tomu, že Horváth ho bodl jen jednou a nožem s velmi krátkou čepelí. Horváth má podle znalců hraniční subnormní intelekt se znaky mentální retardace.

Muž na Mladoboleslavsku pobodal partnerku, na místě ho zadrželi

Krimi

Výběr článků

Načítám