Hlavní obsah

Soud řeší sexuální praktiky životního kouče. Bez toho se neposunete, tvrdil klientkám

Praha

Kouč osobního rozvoje Vratislav Hlásek (56) stanul v úterý před Obvodním soudem pro Prahu 1. Čelí obžalobě ze sexuálního nátlaku, kterého se měl dopouštět na svých klientkách v rámci sezení u něj v kanceláři. Hlásek se hájí tantrickými technikami, připouští skutky popsané v obžalobě, odmítl ale jejich trestnost. Podle něj klientky s technikami pokaždé souhlasily.

Vratislav Hlásek u Obvodního soudu pro Prahu 1Video: Novinky

Článek

Hlásek čelí obžalobě ze sexuálního nátlaku, ať už dokonaného, či ve stadiu pokusu. Měl se ho dopustit v osmi případech na svých klientkách, které k němu přišly hledat řešení v oblasti osobního rozvoje.

Žalovaných skutků se měl Hlásek dopouštět v letech 2015 a 2016 ve své kanceláři na Národní třídě v Praze. Podle obžaloby vědomě využil svého postavení poradce a vzniklé důvěry klientek k němu za účelem vlastního uspokojení. Hlásek podle obžaloby záměrně vytvářel prostředí, ve kterém legitimizoval nahotu, dotyky těla nebo i pohlavní styk.

Hlásek měl přimět klientky k tomu, aby se v jeho kanceláři samy vysvlékaly, uspokojovaly, případně sahaly na Hláskův penis či strpěly dotyky na svém těle. Podle žalobkyně došlo ale i na orální styk, tzv. digitální penetraci (opakované proniknutí prstu do pochvy ženy (pozn. red.) a pohlavní styk.

Pražský guru Jára? Policie prověřuje praktiky životního kouče

Krimi

Tzv. nahá sezení

Během tzv. nahých sezení měl ženám vysvětlovat, že se nemohou posunout dál bez toho, aby se svlékly či pokud nepodstoupí intimní masáž nebo s ním rovnou nevykonají soulož. Vysvětloval to účelem uvědomění si role partnera ve vztahu a že mají určitou oblast zablokovanou.

Sedm Hláskových klientek po obžalovaném požaduje celkem 1,8 milionu korun.

Hlásek před soudem prohlásil, že se cítí nevinný. „Z hlediska trestněprávní odpovědnosti se cítím nevinen. Popisované děje jsou popisovány v pořádku, kromě slovníku a kontextu, ve kterém jsou popisovány,“ prohlásil na úvod k obžalobě Hlásek.

Podle něj šlo zejména o tantrické techniky. „Všechny ty věci, co mi jsou dávány za vinu, že jsem z nich měl vlastní potěšení, jsem absolvoval v rámci kurzů,“ řekl soudu Hlásek. Dále uvedl, že v letech 2010-2015 nabízel tantrické masáže a sezení a začal přemýšlet nad holistickým přístupem k nim.

„Vždycky první, s čím se mí klienti seznamovali, bylo jejich nahé tělo, například ráno před zrcadlem, na místech, kde jsou v soukromí a sami,“ vypověděl obžalovaný. Dalším krokem byla nahota na legitimizovaných místech, jako jsou veřejné sprchy, sauny, případně nudistické pláže. Dalším krokem pak byly tantrické masáže. Podle Hláska šlo především o prožívání svého těla, prožívání svých erotických možností, které nejsou vázány na naši sexualitu.

„Prožívání svého vzrušení je velmi důležité, spousta žen i mužů nebylo schopno dosáhnout svého orgasmu s partnerem,“ vysvětloval obžalovaný.

Hlásek dále vypověděl, že veškeré techniky odpovídají technikám, které se naučil ve veřejných kurzech. „Nejsem si vědom, že bych se dopustil něčeho, co by nebylo součástí běžného, i když v našich podmínkách ne tolik běžného, standardu,“ řekl také Hlásek.

Policie převezla gurua Járu do České republiky

Krimi

Obžalovaný: Je to tantra

„Celá ta věc vychází z běžných tantrických věcí, které se běžně učí,“ upřesnil posléze.

„Nikdy nebyla technika doporučena, pokud nebyl souhlas s tou technikou. Kombinace technik byla natolik úspěšná, že jsem měl mnoho klientů,“ pokračoval s tím, že klienti byli vždy ujišťováni, že můžou projít technikou jinde. Techniky měly podle něj klientkám pomoci v sebevědomí, aby nebyly tolik upnuté na sex, pochopení či prožívání svého těla bez vazby na jednoho jediného člověka.

Hlásek zdůraznil, že každá technika byla na žádost klientek. „Tak jak je to popsáno v obžalobě, tak bych to považoval opravdu za velmi nevhodné,“ prohlásil obžalovaný. Hlásek nepopíral ani své uspokojování ze strany klientek, ke kterému ovšem podle něj docházelo na výzvu klientek.

K případu orálního a koitálního sexu, zmiňovaných v obžalobě, Hlásek uvedl, že poškozená nebyla jeho klientkou, nýbrž jeho milenkou a styky byly rovněž dobrovolné.

Hlavní líčení je zatím naplánováno do poloviny září, soudkyně Kateřina Rybáková avizovala, že jednání, během kterých budou vypovídat poškozené či soudní znalec, budou z důvodu citlivosti projednávaného případu neveřejná.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Guru Jára a další sexuální léčitelé

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám