Hlavní obsah

Běsnící muž do něj bil obuškem a zkoušel ho bodnout zlomenou násadou, pak zraněný břeclavský strážník střílel

Bezmála rok poté, co se za cenu vlastního zranění postavil běsnícímu narkomanovi, dostal břeclavský strážník Jan Špičák ocenění od vedení radnice. Městský policista při zásahu nakonec použil zbraň, čemuž se snažil vyhnout do poslední chvíle. „Mohl střílet už dávno,“ komentoval to jeho šéf.

Muž útočil na břeclavského strážníkaVideo: Policie ČR

Článek

Třicetiletý recidivista s bohatou kriminální minulostí nejprve loni 22. července večer vyhrožoval smrtí muži bydlícímu na břeclavském Zámeckém náměstí. „Strážníci věděli, že jde o člověka, který přebývá v odstaveném autě u Kančí obory, a chtěli ho vyslechnout,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

Strážníci muže našli 23. července a nebylo to setkání příjemné. „Všeobecně byl známý tím, že nemá rád policii. Už to, že jsme ho oslovili, byl problém,“ popsal začátek incidentu strážník Špičák.

Záhy se v ruce muže objevil nůž a zazněly hrozby. „Věděli jsme, že ho nemůžeme nechat odejít z místa a pustit ho do města mezi civilisty,“ uvedl strážník.

V žilách pervitin, v autě malé dítě. Vždyť se vlastně nic nestalo, hájila se řidička u soudu

Krimi

Útočníka s nožem nejprve zpacifikoval, jenže silný muž povzbuzený drogami se mu po chvíli zápasu vysmekl. Zkoušel se pak zmocnit strážníkovy zbraně, čemuž policista zabránil, muž se ale dostal k obušku, když se strážníkovi pouzdro při potyčce uvolnilo.

Strážníkův kolega chvátal k vysílačce přivolat další pomoc, a tak Špičák zůstal na běsnícího útočníka sám. „Podařilo se mi vykrýt patnáct nebo šestnáct ran. Všechny byly mířené na hlavu,“ vzpomínal Špičák s tím, že se mu nadmíru hodila sebeobrana, které se šest let věnoval. I tak ale schytal řadu ran.

S pohmožděninami předloktí, se zraněním hlavy a okem zalitým krví se stále snažil situaci uklidnit. Jenže snaha byla marná. Drogou nabuzený útočník našel dlouhou násadu od smetáku, zlomil ji a pak se s ní jako s kopím snažil bodnout policistu do hlavy a do krku. Až v tu chvíli Špičák vytáhl služební zbraň a vystřelil varovný výstřel. Ani to ovšem neodvrátilo další útok.

Strážník ustupoval, dokud měl kam, a muži domlouval. Následně zaznělo varování před střelbou a nakonec padl i výstřel. Do trupu zasažený recidivista ještě chvíli útočil dál, pak se pokusil ukrást auto, a když neuspěl, vydal se k nemocnici. Ošetření i pomoc na místě odmítal. Strážníci jej sledovali a varovali kolemjdoucí až do doby, než dorazily posily. V rukou lékařů pak skončil jak útočník, tak i strážník.

Foto: Město Břeclav, Právo

Zleva starosta Svatopluk Pěček (ANO), strážník Jan Špičák a velitel městské policie Stanislav Hrdlička

Kriminalisté, kteří vyšetřovali řádění zfetovaného násilníka, museli prověřit i oprávněnost použití zbraně.

„Mohl střílet už dávno a obhájil by to. Střelbu odkládal do poslední chvíle a zbraň použil, až opravdu nebylo vyhnutí,“ komentoval to velitel strážníků Stanislav Hrdlička.

Kriminální historie útočníka je pestrá. V sedmi trestech nechybí dva útoky na úřední osobu, únos a další. V současnosti soud řeší případ jako pokus o vraždu, verdikt dosud nepadl.

Strážník se dočkal ocenění a také finančního daru.

Bývalou partnerku praštil do čela paličkou na maso a pak ji bodl nožem. Dostal 18 let

Krimi

Výběr článků

Načítám